Ett spektaktulärt tillslag?

Fyra unga män alla hemmahörande i Göteborg är de som anhölls i samband med att konstbiennalen utrymdes vid Röda Sten.

Om bevisen håller för att kvarhålla och häkta de fyra männen återstår att se.  I media har det spekulerats om vad som kan ha varit målet för en terrorattack.  Konstbiennalen är  knappast politisk kontroversiell och verka  så här utifrån knappast vara ett tänkbart mål för terrorism. Enligt Aftonbladet ska polisen ha informerat om en hotbild mot konsthallen som innebar

  ”allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.”

Frågan är om de fyra som alla har ett kriminellt förflutet är att betraktas som terrorister eller helt enkelt är kriminella vars telefonsamtal övertolkats av Säpo. Det påstås  att de  fyra männen skulle ha    ”inspirerats av al-Shabaabs våldsglorifierande retorik”.

Vid tidigare tillfällen har telefonavlyssning  feltolkats och gripna och i pressen utpekade terrorister frikänts eller släppts.

Så var fallet med de två somaliensvenskar som fälldes i Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott, men friades i hovrätten. Samtidigt finns ju exempel på hur ett avlyssnat samtal om ”sprängande huvudvärk” tolkats som ett förestående bombhot i Centrala Göteborg, vilket visade sig vara helt grundlöst och ledde till att oskyldiga frihetsberövades under stor dramatik och inför deras barn.(GP)

En berättigad fråga i sammanhanget är varför de fyra greps just den 11 september på årsdagen av terrorattacken mot Word Trade Center. Ett  är  i alla fall säkert och det är att ett gripande mot terroristmisstänkta den dagen får och fick  en genomslagskraft både i nationell och internationell press.

 

Media: SvD SvD2 DN DN2 AB GP GP2 SkD

Andra om  om terrorism, samhälle, politik, Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Göteborgs konstbiennal, Älvsborgsbron, Brinna, På […]