Vad blir resultatet när talet blir verkstad?

Kungen är krönt och ordningen återställd i de socialdemokratska leden.  Ett bejublat installationstal och stående ovationer då SSU:s krav på 90-dagarsregeln föll på plats.

Erkänner att jag rördes till en och annan tår när Stefan Löfvens  lade ut texten om ingen frihet utan ett jämlikt samhälle och allas vårt ansvar, solidariteten  Ett skickligt tal av Stefan Löfven som bjöd på sig själv. Nej, inte är jag socaldemokrat även om jag någon gång från och till lagt min röst på det partiet. Uppvuxen i en socialdemokratisk mljö och med rötter bakåt i arbetarrörelsen är jag vaccinerad mot orättvisor och uppfödd med solidaritet som rättesnöre.

En kort stund under Stefan Löfvens tal blev jag socialdemokrat och undrade om jag inte i själ och hjärta är S-märkt. Det är så lätt att låta sig fångas av stämning och retorik.Ett tal som var starkt ideologiskt präglat

– Din svaghet är allas vår svaghet, men din styrka är allas vår styrka.

Frågan är vad som kommer ut av det hela. När talet manglats i verkstaden vad blir då resultatet?

Den viktigaste frågan avhandlas i morgon. Det handlar om kongressen går på partistyrelsens linje om att säga fortsatt ja till rikskapitalister och vinster i välfärden. Hårdare eller snarare skärpta regler lär inte hjälpa. Här utgör Norge ett varnande exempel. Där skärptes reglerna och förbjöds överuttag av vinster i förskolan med resultat att det som fortsatt var höga vinstuttag döptes om. Astronomiska arvoden,  löner och ersättningar för tjänster blev svaret.

Hur ska en jämlik  välfärd med hög kvalitet garanteras om den borgerliga valfrihetsprincipen inte skrotas. Idag är valfriheten en chimär , en omöjlighet om Du saknar resurser i form av kunskap, jobb och hälsa. När ska socaldemokratin åter igen förlita sig på forskning istället för dagsfärsk pragmatism? Friskolereformen  blev ju inte vad som utlovades. Tvärs emot. Privatiseringen av sjukvården har skapat dubbla köer där de med pengar går före i kön. Riskkapitalisterna håller på att nästla sig in i verksamhet efter verksamhet.  Jobbcoachernas profitering på arbetslösa är det senaste exemplet på svindlande affärer.

Nog tror jag att det gör skillnad om vi får en socialdemokratisk minoritetsregering . Alliansens värsta avarter försvinner. Ett humanare  samhälle.

Media: DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 AB AB2 AB3 AB4 AB5 AB6 AB7 AB8  SR SR2  

Bloggar om socialdemokraterna, stefan löfven, samhälle, politik,Kongressen,#blogg100,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments