Utredning om vinster i välfärden fick Almega, vårdföretagen och Alliansen att gå i taket.En stark opinion förespråkar ett stopp för vinst i välfärden.   Skattemedel ska användas till det de är avsedda för, skola, vård och omsorg är mångas mening.

[column width=”45%” padding=”5%”]
Under valrörelsen blev också vinster i välfärden en het fråga. Jonas Sjöstedt satte ultimatum för ett regeringssamarbete med sloganen jag är inte, vi är inte till salu. Resultatet känner vi alla till. En överenskommelse mellan vänsterpartiet och regeringen o att tillsätta en  utredning för att se över regelverket för  de offentligt finansierade välfärdstjänsterna inom vård, skola och omsorg, inklusive HVB-hem och annan verksamhet inom socialtjänsten.

Idag presenterade regeringen utredningsdirektiven .  Jonas Sjöstedt, partiledare för (V) och  Ardalan Shekarabi (S), civilminister skriver  i Dagens  Nyheter:

Skattemedel ska användas till verksamheten. Utredaren ska ta ställning till vilka metoder som kan användas för att uppnå målet att skattemedel ska användas i just den verksamhet de är avsedda för, utan att reglerna kan kringgås. Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet och arbetsvillkor. Väl utformade regelverk för kvalitet och tillsyn begränsar dock denna risk. För att få ta del av offentliga medel ska privata aktörer kunna visa att de offentliga medlen kommer brukarna till godo. Eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den verksamhet där de har uppstått. Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på annat sätt föra ut medel från verksamheten, även i samband med försäljning. (DN)

[/column]
[column width=”45%” padding=”5″]

Utöver detta huvuduppdrag ska utredaren även se över om det bör införas en syftesparagraf i välfärdsföretags bolagsordning, med innebörden att syftet med verksamheten är att bedriva den med god kvalitet.

Mål som får betraktas som väntade och självklara får företag som Almega och Allianspartierna  att gå i taket. Vårdföretagarna varnar för att det blir som i DDR.  Vilket nonsen! Tror de att ett argument av den kalibern biter eller ens tas på allvar.Och det efter alla skandaler som avslöjat hur gamla farit illa.Vinstförespråkarna måste inse att välfärden inte är en marknad som vilken annan som helst.  Det borde vara en självklarhet att våra skattemedel ska användas till det de är avsedda för och inte hamna i skatteparadis på riskkapitalbolagens konton kan tyckas.

Sverige är idag unikt i den bemärkelsen att privata företag tillåts göra vinst på skattemedel avsedda för utbildning. Sjöstedt och Shekarabi pekar dessutom på att Sverige sannolikt har några av världens mest generösa finansieringsregler för kommersiella välfärdsutförare. Omvandlingen av Sverige känd för den svenska modellen med en generell välfärd  till en tummelplats   för riskkapitalister att vinsmaximera och berika sig på skattemedel gick snabbt med alliansen vid rodret.

Tidigast om två år  kan regeringen lägga fram förslag för att reglera vinstuttag i välfärden. Finns ingen majoritet i riksdagen för förslaget kommer kravet på stopp för vinster i välfärden att begravas tillsammans med utredningen.

[/column][end_columns]

Lästips:

 Utredning om stopp för vinst i välfärden, SR

Vinstjägarna är de verkliga extremisterna, Dagens Samälle

Hård kritik mot vinsstopp i välfärden, Skånskan

image

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, ,

 

Detta är inlägg 5 i #blogg100.Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments