Kranar och krankramare i Göteborg, bilder.Trädkramare har de flesta hört talas om. De som satt sig runt träd som fått sin dödsdom av beslutsfattarna. Men krankramare?

kranar3nyVid hamnen bildar stora kranar siluett.  Så har de gjort   så länge man kan minnas.  tas de bot kommer den göteborgska identiteten att gå kras. Så resonerar många och sällar sig till krankramarna.

– De symboliserar historien, identiteten och det som byggt Gbg. Vi måste minnas varför vi är där vi är. (GP)

Det är ett uttalande som många göteborgare kan stämma in i. Kranarna har varit där under urminnes tider kan tyckas.

Kranarna symboliserar varvsepoken som satte Göteborg på kartan och gav  många sin försörjning. Hamnen likaså där lastades det och dit kunde en gång i tiden arbetslösa gå för att få ett. Varvsepoken gick i graven i slutet av 70-talet även om det finns en och annan som inte tagit in att så är fallet. Lastning och lossning sker idag längre ut vid Arendal.

hus1

Idag står kranarna kvar mitt i Göteborgs hjärta och minner om en svunnen tid. När Götaverken kursade togs beslutet att kranarna skulle säljas. Kranarna som bildar Göteborgshamnens siluett skulle bort.Protesterna lät inte vänta på sig. Folk engagerade sig, samlade in pengar och skapade opinon för att bevara hamnens siluett.

eriksberg3

gbg3

hamnenNär kranarna auktionerades ut var buden långt ifrån acceptpris. Det ska enligt Götebogs Posten ha funnits spekulanter beredda att lägga ett högre bud men som drog sig för risken att stöta sig med opinionen. En seger för krankramana så långt.

Ingvar Oldsberg och Ola Serneke har visat stort intresse för att bevara kranarna i Göteborgs hamn. De gick under torsdagens auktion samman med Stena Line och Volvokoncernen och la högsta bud på två av kranarna. 250 000 kronor vardera för de två blev det i slutändan av den konkurrensfria budgivningen.(GP)

Nu kan  auktionen komma att gå i repris. Än har historien och slaget om kranarna inte sett sitt slut.

Foto: Annarkia

Bilder:” Hamnens historiska kranar”,  GP

image

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Detta är inlägg 4 i #blogg100.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments