Utsortering redan i sjuan?

Jan Björklunds förslag om elitklasser redan i  högstadiet  skiktar eleverna och samhället.

”Nu ska det bli möjligt att tenta av gymnasiet redan i högstadiet. Med förbehållet att du kommer in i Björklunds elitklasser. – Det blir antagning med prov, säger FP-partiledaren. Nu är det de högpresterande elevernas tur att få sin del av kakan, skanderade folkpartiledaren under en presskonferens på förmiddagen. Han har redan infört spetsutbildningar på gymnasienivå i Sverige. Nu vill han utvidga företeelsen till grundskolan. Redan i högstadiet ska barnen delas in. Elitklass, eller inte.”(AB)

En skola för eliten och en skola för resten är det så det är tänkt?

Jan Björklunds motivering är att det finns några elever i varje klass som inte får den stimulans och utveckling som de har kapacitet för. Därför bör elitklasser tillåtas. Ett märkligt beslut då det är skolans skyldighet att stimulera varje elev utifrån sin nivå.  Vad som  behövs är mer resurser  i skolorna om alla ska  få den stimulans de behöver. Att satsa på elitklasser och ta resurser från den ”vanliga” skolan i en tid då skolor tvingas skära ned på grund av bristande resurser är inte försvarligt.

Varför utgallring och elitklasser redan i trettonårsåldern?

Elever som önskar och kan har redan idag möjligheten att välja svårare och snabbare kurser och har enligt en nya skollagens tredje kapitel rätt av den stimulans de behöver. Men varför elitklasser? Är syftet att så tidigt som möjligt skilja agnarna från vetet och sedan skapa täta skott däremellan? En återgång till gamla tiders skola då några gick vidare till läroverket och andra stannade i folkskolan. Ett återskapande av det gamla klassamhället? Grundskolan är som namnet antyder en grundläggande utbidning som bör vara lika för alla vilket inte utesluter att varje elev ska få stimulans och möjlighet att utvecklas utifrån sin kunskapsnivå.

Olika samhällssyn

Folkpartiet vill lägga resurser på elitklasser medan socialdemokraterna vill ge skolor i  socialt utsatta områden mer pengar. Måste det ena utesluta det andra?

När det gäller gymnasieskolan är jag av helt annan mening.

Bloggat: Jinge, Peter Andersson
Media: AB1 Ex DN Svd
Läs vad andra skriver om  , , , , , , . Intressant

8 comments for “Utsortering redan i sjuan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.