Urvalsskolans renässans bakom en skola i fritt fall.

Den jämlika skolan vars syfte var att frigöra alla barns inneboende förutsättningar på lika villkor har ersatts av en skola som kännetecknas av valfrihet och entreprenörsskap som honnörsord.

Det är en vinstdriven skola som gjort eleven till kund och kunskap till en vara. Ett sanslöst skolexperiment utan vetenskaplig grund.

dec_10 023Kommunaliseringen och experimentet med det fria skovalet har raserat den svenska skolan. Fram till slutet av 1990-talet låg den svenska grundskolan i topp i  internationella mätningar. Idag under genomsnittet i senaste PISA-undersökningen.

En sammanhållen och en för alla gemensam grundskola har ersatts av en segregerad skola från förr. Klyftorna mellan låg och högpresterande elever har ökat och frågan är vilken effekt det får på samhällsutvecklingen att skolan tillåtis bli en marknad som skapar vinnare och förlorare

Ove Sernhede,professor i pedagogik,kommunikation och lärande menar att

Den industri- och välståndsutveckling Sverige gick igenom under förra seklet hade varit omöjlig utan demokratiseringebn av utbildningen och födelningen av tillväxten. Den sammanhållna och allmänna skolan inkluderade hela befolkningen,skapade samhörighet och lyfte hela landet. (GP 20131210)

Idag är en majoritet av befolkningen mot en vinstdriven skola och välfärd.  Detsamma gäller kommunalseringen som gett lokalpolitiker makt över skolan och degraderat lärarnas status och fråntagit dem makten över skolans innehåll och verksamhet. När ska politikerna vakna?

Vad skulle hända med vården om samma politiker satte sig att bestämma över läkarna ska sköta sin verkamhet? Jag bara frågar.

Foto: Heksann

Media: DN12345,SvD12345,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ;

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments