Efter 27 år i fängelse blev Mandela Sydafrikas president och la grunden för ett demokratiskt samhälle.
Mandela hyllas för att han bidrog till att Sydafrika valde försoning istället för hämnd efter apartheidregimens fall. Försoning genom att dra fram i ljuset alla de illdåd myndigheter och människor gjort sig skyldiga till. Offrens historia lyftes fram och förövarna berättade om sin gärningar för öppen ridå. Syftet var att ge sydafrikanerna en gemensam bild av vad som hänt och en möjlighet att gå vidare.
Sanningskommissionen (( ordförande var biskop Desmond Tutu )) fick en enorm betydelse för det sydafrikanska samhället.
[…]
I över två år översköljdes berättelser om apartheidtidens övergrepp, vilket gjorde att både vita och svarta fick samma syn på vad som hade hänt i landet. Risken hade annars varit att den vita befolkningen skulle förnekat mycket av historieskildringen.(Wiki)
Idag hedras minnet av Nelson Mandela på fotbollsstadion i Soweto. På plats finns bland hundratalet stats-och regeringschefer från hela världen vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt vill precis som utrikesminister Carl Bildt idag inte bli påmind om det egna partiets historia. Den som visar att alla svenska partier utom moderaterna deltog i beslutet att införa sanktioner mot apartheid då FN misslyckats. Glömt är oviljan och fd moderatledarnas Ulf Adelsohns och Gösta Bomans uttalanden.
Det är ofina minnen som sopas under mattan och revideras idag då hela världen hyllar Nelson Mandela som en gigant och frihetskämpe.
Tänk om Fredrik Reinfeldt istället kunde ta lärdom av Mandelas syn på försoning. Helt sonika ta ansvar för företrädarnas syn och moderaternas ovilja att delta i kampen mot apartheid och be om ursäkt. Då skulle det nya i de Nya moderaterna kan hända få ett uns av nytt skimmer och inte förbli polerad fasad.
Media: DN123, SvD1234, AB1234 & Pepprat RödGrönt
Läs även andra bloggares åsikter om Nelson Mandela, minneshögtid, Fredrik Reinfeldt, Sydafrika, apartheid, sanningskommissionen, försoning, historierevisionis, politik, samhälle