Tummen upp för nytt betygssystem.

Regeringens förslag om betyg i sexan och fler betygssteg mottas positivt av en klar majoritet bland lärarna i grundskolan.

Motståndare till  att betyg tidigareläggs hävdar ofta att  skriftliga omdömen och utvecklingssamtal är ett bättre instrument.  Min erfarenhet som lärare är att betyg är en utomordenligt bra utgångspunkt att samtala med eleverna om vad som fungerat bra och mindre bra i ett enskilt ämne. Ett betyg är också en tydlig signal och  är inte förhandlingsbart.

Som lärare är man skyldig att informera om resultat och diskutera vad som går bra, mindre bra och hur man kan gå vidare. Jag förutsätter att det görs kontinuerligt och inte endast vid betygssättningen.   Att som Robert  Noord gör hävda att betyg är ett omdöme på lärarna och skolan är att ta ansvaret från eleven. För att utvärdera lärare och skola krävs andra instrument.

Betyg i lägre årskurser kan vara ett vågspel. Risken med tidiga skriftliga betygsliknande omdömen eller betyg är att de kan få samma effekt som i Rosenthals experiment, blir  självförstärkande. Små barn  gör inte skillnad på sak och person. Ett omdöme om kunskaper blir då ett omdöme av personen .

Som gammal gymnasielärare välkomnar jag ett system med fler betygssteg. Dagens system är lätt att använda men desto svårare att motivera för eleverna.  Kunskapsskillnaderna på varje betygsnivå är för stora  och  upplevs därför som orättvist. Jag utgår ifrån att betygskriterier för samtliga betygssteg utformas centralt  i annat fall äventyras  en likvärdig betygssättning och elevernas rättsssäkerhet.

Skolan är en alltför viktig verksamhet för att göras till slagträ inför valet och i den politiska debatten. Varför Björklund gjort skolan till eget revir istället för att söka bredare överenskommelser är för mig en gåta.

Skolfront ,debatt om betygen mellan Emma Henriksson (KD) och Rossana Dinamarca (V)

Fler som bloggat Amanda BrihedPeter Andersson,ChristerMagister, Kent Persson

Läs vad  andra tycker om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mikael och Helena och Lars och Annarkia och Maria och Thomas och Fredrik och Moderata Perspektiv och jag […]