Spel för galleriet.


Ju närmar valet vi kommer desto tätare kommer de politiska utspelen. Strålkastren sätts på det som råkar vara i fokus i opinionen.

När valet är över släcks lamporna precis som om skolan, vården, jobben och allt det andra som är viktigt för oss dödliga slutade att existera när valet är över.

I dag var alliansen i farten om skolan. Vad annars efter chockerande resultat i Pisa-undersökning? Svenska elevers kunskapsresultat sjunker och det rejält. Den vetskapen tänker alliansen råda bot på med betyg redan i årskurs 4. Att  de nyinförda betygen i årskurs sex inte   utvärderats innan regeringen släpper förslag om att sänka betygsålder bekymrar inte regeringen. Inte heller att förslaget kritiseras av såväl forskare som lärare tycks spela någon som helst roll. Har alliansen inte hört tals om något så elementärt som yttre och inre motivaion?Det saknas stöd för att betyg   är något som med automatik höjer skolresultaten.

Men förutom att forskningen är tydlig med att yttre belöningar ofta dränerar den interna motivationen – det finns många studier som visar att skolbarn som får olika typer av belöningar faktiskt presterar sämre än annars, liksom att bonusar i företag kan ha samma effekt – så säger detta något viktigt om alliansens människosyn.(Marika Lindgren Åsbrink,Tiden)

Betyg i tidig ålder förstärker självbilden och hjälper  därför  inte svagpesterand elever. Det vet varje pedagog. Men varför fråga de som har kunskap om elevers lärande?

Får lärare inte tid att förbereda, efterbearbeta och möta varje elev kommer kunskapsnivån knappast att förbättras.Med drastskt försämrade arbetsvillkor har lärarna tryckts in i ett hörn och påverkar i slutänden elevers lärande negativt.

Den segregering som det fri skolvalet påskyndat är inte heller något som tidigarelagda betyg kan råda bot på.

Dagens utspel om skolan visar en regering utan handlingskraft och är inget annat än ett spel för galleriet.

Media:DN,Alliansfritt, Arbetarbladet, Nyheter24,SVT1 , SVT2 ,SR Ekot & M Moberg & Erik Rosen & Jämlikhetsanden

Andra om , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Media: DN1, 2, 3, 4, Annarkia, Röda Malmö, Bergmark, Arena, Herdy, SVD, Läs även andra bloggares åsikter om Lärande, Skola, […]