Skolan en plats att längta till?

Ogiltig frånvaro i betyget vid termins- eller läsårets slut är för sent. Det är ett misslyckande och svek mot eleven.

Regeringen inför skolk i betyget och kör därmed över tunga remissinstanser. Ordning och reda i skolan är ett måste men vägen dit går inte via repression och  stigmatisering av elever med så kallad ogiltig frånvaro. . Det gäller att se vad som finns bakom symtomen. Det finns så många anledningar till varför en elev uteblir från skolan som mobbning, bråk hemma, psykisk ohälsa, rädsla för ett ämne eller en lärare  m fl orsaker.  Hög frånvaro leder oftast till sämre betyg och om frånvaron bygger på bakomliggande problem hjälper inte skolktimmar i betyget. Istället är det ett svek mot eleven.

Visst förekommer rent skolk då andra aktiviteter anses viktigare än skolan.   Frånvaron bör kommuniceras såväl med elev som föräldrar under pågående termin. Då skapas en dialog och en möjlighet att arbeta förebyggande och stödjande innan det gått för långt.

En skola som fungerar bra vill man inte missa. I en skola där lektioner och  annat skolarbete upplevs som meningsfullt och utvecklande  är frånvaro utan giltig anledning minimerat.

Till sist några frågor till Björklund och regeringen. Hur mäter man skolk? Vem ska avgöra vad som är frånvaro utan giltig anledning? Det kan väl inte vara meningen att lärarna ska göra hembesök?


Bloggat: M Moberg, Kent Persson, Mary XJ, Peter Högberg

Media AB, DN, DN2, SVD , SVD2, SvD3 ,Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tankar, (S)ebastians tankar, Christer Magister, Veikens blogg, Svensson, I Hell-mans värld, Annarkia, Jakob Lundgren, Kevlarsäl, Hakke snackar, imike, Tianmi, Kent Persson, Olas tankar, Christian […]