Skattepengar som ger profit.

När välfärden privatiseras tar riskkapitalbolagen över .

Det gäller skola vård och äldreomsorg. I flera av de friskolor som drivs av riskkapitalbolagen har eleverna färre lärare trots att det är den faktor som visat sig ha störst inverkan på elevernas prestationer. Från och till rapporteras om friskolor där elever får gå utan undervisning då lärare slutat eller är sjuka. Sämre elevvård och fler obehöriga lärare  skapar vinster som läggs i bolagens fickor som sedan drar vidare till nästa projekt.

När riskkapitalbolag tjänar pengar till priset av sänkt kvalitet är det något som gått förbaskat fel.  Risken är att slutresultatet blir

dyrare vård (som det är i USA), sämre vård för fattiga och bättre för rika (också det som i USA), ökade klyftor i samhället och ökade orättvisor.(Svensson)

I Jönköping har friskolorna som vuxit upp som svampar ur jorden, med något undantag bla John Bauer, haft svårt att etablera sig. De kommunala skolorna lockar  även inför årets gymnasieval nästan alla årskurs 9 elever.  Friskolorna står där med en handfull förstahandssökande. Om och när de skolorna går i konkurs är det de kommunala skolorna som får ta hand om svikna elever.

Media: Svd12, e24

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments