Maud Olofssons verklighetsförankring haltar.

Maud Olofsson förenklar en komplex situation med ett populistiskt förslag.Hon  vill att eleverna ska sätta betyg på lärarna med motiveringen att de duktiga lärarna ska få högre lön.

Hon anser med andra ord att det är eleverna som ska sätta lärarnas lön.

Lärarförbundet kritiserar och så gör Jan Björklund (fp)

– Ingenstans i arbetslivet sätter medarbetarna chefens lön. Varför denna modell ska tillämpas i skolan, där eleverna inte ens är myndiga, är svårt att förstå, skriver Jan Björklund.(AB)

Det är undervisningen, handledningen  och bemötandet av elever som ska utvärderas. Inte läraren som person. Det är hantverket som är det intressanta.

Utvärdera hantverket

Långt innan min gamla skola började med webbaserade utvärderingar lät jag mina elever utvärdera undervisningen men också sina egna insatser. Det gav underlag för diskussion och reflektion om upplägg och  kursinnehåll  men också ett tillfälle för eleverna att reflektera över sina egna insatser. Ett pedagogiskt ovärderligt instrument helt enkelt.

När skolan övergick till webbaserad utvärdering valdes ämne och klasser ut av rektor för granskning. Underlaget användes sedan vid utvecklingssamtal med rektor.   Enkätfrågorna hade tagits fram av lärare och elever i samförstånd. Ett förfaringssätt som ger rektor en chans att få insyn i vad som sker i klassrummet som är helt okej.  Det kräver för att fungera att rektor har kunskaper om hur statistik ska tolkas annars kan det i fel händer bli problem.  Jag minns hur förvånad jag blev när jag i en skriftlig sammanfattning efter ett utvecklingssamtal kunde läsa att jag borde se över hur jag sätter betyg. I den utvärdering rektor hade tillgång till hade 76 elever svarat att de ansåg att jag satt rättvisa betyg. En elev var missnöjd. Efter påpekande svarade hon att alla ska vara nöjda. Punkt! Det kan jag hålla med om . Men om så inte är fallet är det så säkert att det finns grund för elevens missnöje.

SvD 1 2

Bloggar

Jag läste i en bok – Christer Magister.

Nej,Maud ungarna  ska inte sätta betyg – Mary XJ

Maud + Illmar=sant? -Tysta tankar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

8 comments for “Maud Olofssons verklighetsförankring haltar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.