Kommunaliseringen av skolan ett otyg!

Kommunaliseringen av skolan var ett elände. Det är vad lärarna sagt länge. Nu får den ståndpunkten stöd i opinionen.

Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund. 56 procent vill vill förstatliga skolan enligt undersökningen. I opinionen finns en bred samsyn om att skolan mår bäst av att vara statlig. Endast sympatisörer med centerpartiet och kristdemokraterna avviker.

Att en majoritet vill förstatliga hela skolan, alltså inte bara finansieringssystemet, är ett tecken på djupt missnöje med dagens tillstånd och svårigheten att finna lösningar på den negativa utvecklingstrenden inom ramen för befintligt system, säger Metta Fjelkner ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Hur ska man kunna skapa en likvärdig skola om inget statligt styrsystem fungerar och kommunpolitiker tillåts använda skolan som lekstuga. I den kommun jag arbetat som lärare har lokalpolitikerna tagit sig rätten att bestämma vilka av skolans mål som ska prioriteras. Det senaste påbudet är att livskunskap ska genomsyra alla ämnen. Kemi- och fysiklärarna ställde då frågan om det var tänkt att de skulle avbryta sina lektioner från och till och tala livskunskap med eleverna. Kanske att hårdra det hela men jag förstå deras förundran över påbudet. Livskunskap lämpar sig väll att behandla i vissa av skolans ämne. Varför tvinga lärargrupper utan annat än egen livserfarenhet ta tag i en sådan viktig fråga. Bara ett exempel av många från Jönköpings kommuns klåfingrighet när det gäller skolan.

Ska alla ges samma chans till en likvärdig utbildning är en statlig skola ett måste.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments