IT ska användas i alla ämnen.

Blev uppmärksammad på folkpartiets senaste utspel om skolan hos Tomas Tvivlaren.  I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver  Camilla Lindberg (fp)   att skolan ska satsa på IT-ämnet .Utgångspunkten för resonemanget är att alla barn inte har tillgång till dator hemma. Genom att införa ett IT-ämne skulle  ojämlikheten förändras.

Camilla Lindbergs resonemang har bäst-före-datum-stämpel. Ett särskilt it-ämne är inte vad eleverna eller skolan behöver. Det är inte att sats på it i skolan.  Vad som behövs är utrustning i form ökad datortäthet med datorer, projektorer och  smartboardtavlor i varje klassrum. Det finns fortfarande skolor som lever kvar i en föråldrad syn på hur it ska användas. Stora datasalar för just it-ämnen som tar resurserna från övriga ämnen.

It är inget som svävar ovanför eller bredvid i en egen fålla. It ska integreras  överallt i alla ämnen. It ska användas.

Ta ett ämne som  samhällskunskap. Undervisningen skulle falla platt om inte it integreras . Nätet är en oskattbar källa där finns allt idag. Ett kritiskt förhållningssätt till informationen för att den ska kunna omvandlas till kunskap samt hur man bär sig åt för att hitta bra information tränas bäst in när eleverna får jobba med verkliga händelser  eller problem. Inte i ett ämne vid sidan av. Learning by doing  helt enkelt. Söka , bearbeta, kommunicera och redovisa  med hjälp av it i alla ämnen  borde vara en självklarhet och är det på många skolor.

Vid sidan av kurser som programmering och webbdesign är det användandet av it i alla ämnen som gäller.

En egen dator till varje elev borde vara lika självklart som penna, block och miniräknare och ett sätt att överbrygga ojämlikheten mellan de som har och de som inte har tillgång till dator hemma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 comments for “IT ska användas i alla ämnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.