Öppenhet för att (m)otverka korruption ett måste.

Moderaterna envisas med att ha kvar censurstämpeln. De hänvisar till valhemligheten. Märkligt!  Valhemligheten gäller ju individer och inte företag eller organisationer.  Transparens när det gäller ekonomiskt stöd över en viss nivå är en självklarhet i andra länder men inte i Sverige.    I  Tyskland ex finns  en lag som kräver öppen redovisning med motiveringen att att ingen får ge partier penninggåvor i syfte att vinna politiska fördelar eller som en belöning för beslut som ger sådana fördelar. Såväl Europarådets antikorruptionsgrupp (GRECO) som den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International har kritiserat Sverige.

Moderaterna har sedan 2005 tagit emot närmare 80 miljoner kronor i hemliga bidrag. När frågan lyftes i gårdagens aktuellt avböjde moderaterna att närvara. Det är klart bidrag från en rad storföretag rimmar illa med moderaternas nymornade och välpustade image som det nya arbetarpartiet.

Efter förra valet gjorde Expressen/Di en undersökning som visade (M)iljonerna som styr regeringspartiet. Där framgår att det fortfarande strömmar in pengar från storföretag trots att partiet hävdat att motsatsen var fallet. Det är naturligtvis av största intresse att partierna öppet redovisar finansiärer.  Om inte omöjliggörs en granskning av  ev beroendeförhållanden vid viktiga beslut.  Väljarna har rätt att veta vilka särintressen som finansierar partierna.

Uppdaterat 25 feb Dagens Nyheter skriver i dag på ledarplats:

”Vem som ger partier pengar är inte deras ensak. Moderaterna måste överge sitt motstånd mot öppen redovisning och alla partier acceptera lagstiftning.”

Läs mer hos Mitt i Steget, Alliansfritt SverigePeter Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Michael
Michael
14 years ago

Ett måste ur alla hänseenden.