Forskningen visade vägen.

Medan Jan Björklund struntar i vad forskning och skolverk säger gör Nossebro skola i Essunga kommun precis tvärtom.

Björklunds forskningsfientlighet och hårdare tag med pekpinnar, skamvrå, hårdare nypor och elitklasser  gör svensk skola  en björntjänst.

Nossebro skola har gått från att var näst sämst till bästa skola mätt i andelen behöriga elever till gymnasieskolan genom att studera och anamma forskningen på området. Skolan har helt enkelt bestämt sig för att jobba i enlighet med vad forskningen säger.

Jag kallar det en synvända. Synvändan kommer från den pedagogiska forskningen, det är ju inte så att vi har kommit på egna tankar plötsligt. Oavsett vilken forskare vi läste, sa de samma sak: att alla vill vara med i klassrummet, säger Lasse Björkqvist.I synvändan ingick också ett enkelt konstaterande: elevens framgång var skolans ansvar. Om en elev blev underkänd var det skolan som misslyckats.

Det innebär att man har slutat med sortering och utgallring. Alla elever går i en vanlig klass  Istället har man ökat lärarresurserna i klassrummen. Behöver en  elev extra stöd så ska det stödet ges i klassrummet. Stöd på håltimmar och läxhjälp  ingår i konceptet.

Läs mer i sydsvenskan, När skolan är som allra bäst.

Bloggat: Svensson, Kaj Raving,Stockholmsvänstern

Andra om , , , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]  Alliansfritt,  Annarkia,  In your face,  Kaj Raving,  Pooma,  […]

Kalmardamen
Kalmardamen
13 years ago

Mycket bra inlägg!
Man upphör aldrig att förvånas och förfäras av Björklunds skolpolitik!