Ett parti på villovägar?

Vad har egentligen hänt med folkpartiet? Ett liberalt tillika socialliberalt parti med rötter i rösträttsrörelsen har gått vilse.

Folkpartiledaren fick en lätt match under SVTs partiledarutfrågning. Det var nästan pinsamt  att se hur programledarna fjäskade för Jan Björklund. Avsaknade av  följdfrågor eller fördjupningar fick Björklund att dra en lättnadens suck efter utfrågningen.

Kunskap

Vad Björklund menar med kunskap är fortfarande oklart.  Att som Björklund gjorde raljera med en sådan självklarhet som att kritiskt tänkande förutsätter kunskaper visar på Björklunds bristande förståelse för att kunskapsbegreppet rymmer mer än rena faktakunskaper .  Du kan vara fullproppad med rena fakta men sakna förståelse och insikt .

I skolan är det karserngårdens disciplin som gäller. Har någon hört Björklund resonera om hur man skapar lust att lära? Nej, jag tänkte väl det. Ordning och reda, disciplin och straff. Föräldrar i skamvrån och kepsarna på hyllan är vad vi fått höra ska ge kunskapsskolan en skjuts framåt.
Tro det, den som vill!

Självklart ska det vara ordning och reda men det räcker inte. Vilka kunskaper skolan ska betona , hur man skapar lust att lära ,  didaktiken och pedagogiken är det som borde sättas i förgrunden.

Konservatismen

Folkpartiet som brann för liberalismens ideal har gått vilse in i en konservativ återvändsgränd . Tror att skolans problem kan lösas med mera prov, kontroll och straff. Flörtar vilt med främlingsfientliga krafter , stigmatiserar muslimer  och eldar under den uråldriga rysskäcken.. Vill bygga nya kärnkraftverk och bygga in oss i ett storskaligt samhälle. Dra in Sverige i eurosfären. Har medansvar i en politik som ökat klyftor och ställt sjuka på bar backe och har mage att skylla på kommunerna när barngrupperna på fritids ökat och lärartätheten minskat.
[/column]
[end_columns]

Media: SvD234,DN1, AB23 ,Sydsv, Exp 2,GP
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Nemokrati
Läs vad andra skriver om om  jan björklund, alliansen, folkpartiet ,politik, samhälle, Intressant

3 comments for “Ett parti på villovägar?

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-31 FM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.