Ett val som gör skillnad.

Det kan inte vara lätt att vara aktiv valarbetare för de rödgröna  när mätning efter mätning visar fördel alliansen.

I Sifos  senaste väljarundersökning  får alliansen egen majoritet och Sverigedemokraterna får plats i Sverige Riksdag. Mätningen avslutades före alliansens valmanifest och SVTs intervju med Mona Sahlin i torsdags. På tisdag kommer de rödgrönas hela valmanifest. Om och hur  opinionssiffrorna påverkas återstår att se.

Ett historiskt val

Med tanke på att vi haft en ekonomisk kris och har en arbetslöshet på upp mot 9% samt en ökande långtidsarbetslöshet är det ur ett historiskt perspektiv märkligt att socialdemokraterna och vänsterpartiet går mot ett av sina sämsta valresultat  någonsin. Socialdemokratins vandring mot mitten och Lars Ohlys kohandel med vänsterpartiets hjärtefrågor är en trolig förklaring. Var ska missnöjda vänstersossar ta vägen när till och med vänsterpartiet tar klivet högerut? Det har aldrig varit så många osäkra väljare så tätt inpå ett val som idag. Har det minskade gapet mellan blockens politik skapat den osäkerheten?

Ny tid kräver nya svar

I ett europeiskt perspektiv delar den svenska socialdemokratin kräftgången med systerpartierna i runt om i Europa. En ny tid har gjort sitt inträde med nya problem som söker svar. Det verkar som vänstern inte lyckats fånga upp de förändringarna och hittat den tågordning som behövs. De nya moderaterna har ansat kostymen men inte innehållet i politiken. De gör som de alltid har gjort gynnar de välbeställda i samhället.

Gör skillnad

Även om skillnaden mellan blockens politik minskat gör det skillnad vilket av blocken som får bilda regering.  Det är och förblir   viktigare att skattepengarna används för att  gynna de som behöver hjälp, inte de som redan har det bra. Ett exempel är de  rödgrönas förslag om bättre levnadsförhållande för de äldre. En  bättre hemtjänst till lägre taxa.   Jämfört med rut-avdraget  som gynnar människor som både  själva kan  städa och i de flesta fall  har råd   att betala om någon annan för att göra jobbet, är det ett bra förslag som just gör skillnad. Ett av flera förslag som de facto gör  en skillnad.

Bloggat: Peter Andersson,” Möt Sifo med väjarsamtal in i kaklet”, Röda Malmö,” De rödgröna har sig själva att skylla”.Martin Moberg,”Konsekvenserna av ett påbörjat syste(m)skifte”.

Media: dn1 2 3, svd1 2 3, ab, exp1 2 3, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

8 comments for “Ett val som gör skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.