En skola i fritt fall?

I  snart två mandatperioder har alliansen sänkt skatter och  dränerat den svenska välfärden.


Under Björklund   har lärarna fått alltfler administrativa uppgifter. Det ska mätas och utvärderas, skrivas individuella åtgärdsplaner i kreti och pleti. Samtidigt har resurserna krymt, klasstorlekarna ökat och lärartätheten minskat.Allt mindre av en lärare tid kan ägnas åt kärnverksamheten, undervisning och handledning. Tacka sjutton för att en skolpolitik av det slaget  får konskvenser för elevenas lärande och kunskapsinhämtning.

Dagens snackis är  resultatet från den senaste PISA-undersökningen som visar att svenska elever presterar under genomsnittet inom OECD

Inget land har tappat mer i matte på tio år och Sverige är långt under OECD-snittet. I matematik som är årets huvudämne har resultatet rasat, men de svenska eleverna har också tappat stort i läsförståelse och naturvetenskap. Sverige ligger nu under OECD-genomsnittet i alla tre ämnen, för första gången. Inget annat av de 33 länderna i undersökningen har fallit lika mycket som Sverige.(SvD)

skolansras13Den svenska skolan tycks vara i fritt fall och Björklund skyller på socialdemokraterna.De sjunkande resultaten framkommer med all tydlighet i bilden till höger  från Skolverkets sammanfattning av rapporten.

Vid en mätning av det här slaget spelar glädjebetyg ingen som helst roll. Friskolorna har piskat fram en betygsinflation utan sans enkom för att gynna den egna skolan i konkurrensen om elevpengen utan någon som helst  tanke på vilka konsekvenser det får för eleverna vid fortsatta studier.

Friskolorna har lett till en segregering inom skolan som missgynnar såväl svag- som högpresterande. Flykten till friskolor har visat sig vara en rävsax då ägarna använt skolan som vinstmaskin och dragit ner på såväl personal som material.

Det är inte någon tvekan  om att det är  är friskolorna de  verkliga flumskolorna idag . Eleverna bjuds på fri dator som kompensation för färre lärarledda lektioner. Utrusningen är sämre, skolbibliotek , labsalar och elevvårdande personal snålas det in på. I värsta fall läggs en sådan skola ner när den inte längre anses tillräckligt lönande och eleverna får då  börja på ny kula i annan skola. Sverige är unikt med sina vinstdrivna skolor. Nu ser vi resultatet.

I vilket annat jämförbart land som helst hade en minister packat väskan efter ett   sådant veritabelt fiasko som Pisaundersökningen ger prov på. Björklund har sett till att den svenska skolan börjar bli sämst i klassen.Det är ett slutbetyg Björklund inte kan sudda bort ur sitt eget CV!

Skolan ska inte vara en experimenverkstad för som i det är fallet fundamentalistiska nyliberala visioner. Vetenskap och forskning borde vara vägledande för skolans utformning inte den ideologi som regeringsinnehavarna råkar besitta.

Lästips: ”Så reagerar skolsverige på PISA-fallet”,Skolvärlden

Bloggat: Anders Romelsjö, Martin Moberg,Ola Möller,Röda Malmö, Svensson, Alliansfritt Sverige1,2,3

Media: SvD123456,7,8,DN12345,Dagens Arena, SVT,SR,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mer: Anders Romelsjö, Martin Moberg,Ola Möller,Röda Malmö, Annarkia, Alliansfritt Sverige1,2,3 Media: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Skanskan, NSK, LT, Läs även […]

trackback

[…] anser att det är friskolornas, och den då ökande segregeringens, fel, andra anser att det är skolverkets, och regeringens, allt slappare krav på skolan och eleverna. Självklart har även det sjunkande […]