Utbildning lönar sig Björklund!

Illa tajmat av alliansen att inte förlänga  satsning på fler utbildningsplatser på universitet och högskola.

I en situation  med hög ungdomsarbetslöshet och stor efterfrågan på högre utbildning är det inte läge för nedskärningar kan man tycka. Nu blir det  15 000 färre platser  t o m 2015  trots ett fortsatt högt söktryck. Utbildning lönar sig i längden inte bara för individen utan för samhället i stort. Det är något som Jan Björklund uppenbarligen inte förstår.

Att skolan hamnat på Jan Björklunds bord har blivit en nitlott för yrkesprogrammen som inte längre ger högskolebehörighet. Utbildningsplatser de programmen gapar tomma trots att de i många fall leder till jobb. Många tar det säkra före det osäkra och väljer ett program som kan ge fler möjligheter i framtiden.

Minskade resurser till gymnasieskolan har dessutom lett till att lärare har varslats och avskedats. En utveckling som går helt tvärtemot retoriken om att satsa på skolan. Färre lärare och därmed större klasser innebär försämrad kvalitet och ökad belastnin på en redan nedtyngd lärarkår. Forskningsresultat är något alliansen har svåprt att ta till sig. Den visar på det självklara faktum att det är tillgången på bra lärare som är den enskilt viktigaste faktorn för att elever ska uppnå goda kunskaper.

Media:   SvD:s Brännpunkt , SVT  , Dala-demokraten  ,  GP:s ledarsida   GP  DN  SVD AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
11 years ago

Tydligen så finansierade inte jobbskatteavdragen sig själva, för om så vore fallet så skulle inte några nedskärningar behövas. Bromsa sig ur uppförsbackarna är inte särskilt effektiv strategi.

trackback

[…] trygga jobb, Roger Jönsson (s), Tofflan – en tragisk…, Flute-tankar, LO Bloggen, Annarkia,Norah4you’s Weblog, Cornucopia?, Martin Edgelius, Alliansfritt Sverige, Martin Mobergs […]