Undfallenhet är inte respekt!

När domslutet mot de svenska journalisterna som fängslats i Etiopien kom höjdes kritiska röster mot regeringens och i synnerhet  Carl Bildts tystnad.  Andra menade att den tystnaden var befogad då man måste respektera andra länders lagar.  Det är ett resonemang jag håller med om till viss del.  Det innebär inte att man som i Carl Bildts fall går ut med desinformation som försvårar . Tidigt stod det klart att åklagaren i rättegången mot  Martin Schibbye och Johan Persson  hävdade att de båda inte var journalister utan använde den yrkesbeteckningen som  täckmantel .  Carl Bildt förstärkte den bilden .  Ett oförlåtligt felgrepp som kan ha fällt avgörandet då  de fälldes på samtliga åtalspunkter,  även terrorism.

Jan Eliasson, fd utrikesminister menar att det svenska uttalandet efter domen hade kunnat komma tidigare:

Man hade redan från början tydligt kunnat klargöra att det var ett journalistiskt uppdrag. Det fanns ett intryck efter Bildts första uttalande att det  var turism, praktiskt taget.(TT, SvD pappersupplagan)

Att vara behjälplig och bidra att all fakta läggs fram är att visa respekt såväl för de gripna svenska journalisterna som den etiopiska rättsprocessen,   Här har såväl Carl Bildt som Fredrik Reinfeldt  agerat undfallande och fallerat.

Carl Bildts tidigare koppling till Lundin Oils verksamhet i Etiopien  är bestickande. Det var ju den verksamheten de båda svenska journalisterna  ville titta närmare på på plats.

Nu när USA så tydligt markerat inför den etiopiska regeringen vikten av en fri press kanske vi kan få se Bildt och Reinfeldt sätta fart  och att EU gör ett liknande uttalande .

Media: DN, 1,  SvD,1,2,3,4AB,  Ex, AB1,DN 1,2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Deeped
12 years ago

Fel. Jag menar att man ska respektera rättsprocessen som sådan. I stycket efter menar jag att man sedan kan kritisera lagar som felaktiga utifrån ett antal ståndpunkter – och även rättsprocessen om den verkar varit politiserad. Men det går att göra först efteråt – inte före. Du har typ missat hela poängen med hela min text.

Martin
Martin
12 years ago
Reply to  Deeped

Respekt får bara levande människor, processer skall ingen respekt ha. De skall alltid alltid kritiseras rivas och byggas upp på nytt.

Turist
Turist
12 years ago

Det är väldigt svårt att yttra sig om domen innan den utfärdats. Däremot är det klokt av svenska UD att inte överreagera. Om UD överreagerat hade troligen förhandlingsutrymmet minskat betydligt och möjligheten att få hem journalisterna minskat.
Nu kommer naturligtvis tanken om vad ett utlämningsavtal med Etiopien egentligen skall omfatta. Innebär ett sådant avtal att Sverige skall skicka etiopiska medborgare från svenska fängelser till Etiopien för att avtjäna sina straff där? Vad säger den svenska opinionen om detta?

Kenneth Frödeland
Kenneth Frödeland
12 years ago

Detta är en skamm att den svenska regeringen bistår ett land som Etiopien med pengar,stäng ner biståndet så att det förhoppningsvis svider hos de..Inga mer pengar från våra skattemedel till länder som bevisligen inte behöver de,,