Trianguleringen gav SD vind i seglen och bäddar för fortsatt högerpolitik.


Mittenpolitiken som fö tycks vridas åt höger och trianguleringen har öppnat upp på flankerna och gett utrymme åt såväl SD som Fi.

De två stora partiernas ständiga positionering har lagt sordin på vänster – högerkonflikten och lämnat fri lejd  till såväl Fi som SD. Den liberal-auktoritära dimension som i europeiskt sammanhang kallas GAL-TAN – där GAL står för Grön/Alternativ/Libertariansk och TAN för Traditionell/Auktoritär/Nationalistisk, har fått en mer framskjuten plats och också lockat väljare.

Det svenska partisystemet har efter Alliansregeringens tillträde genomgått en förändring inte bara genom att vi fått ett nytt parti (Sverigedemokraterna) i Riksdagen utan också genom att den i Sverige helt dominerande vänster-höger-skiljelinjen fått en seriös utmanare. Fördelningspolitik och ekonomisk makt har inte förmått engagera eller mobilisera nya väljare och rörliga väljare, men det har nationalism och sexuell identitet som politiska värdefrågor.” (Marie Demker)

Inget parti, inte ens V, har utmanat det systemskifte Alliansen skapat. Debatten har istället handlat om frågor där väljarna har haft svårt att skilja mellan Alliansens och oppositionens förslag.

Vänsterpartiets betoning på -inte till salu och -ingen vinst i välfärden har inte appellerat till de som känner otryggheten av alliansens systemskifte in på bara skinnet. Jonas Sjöstedts reaktion på Stefan Löfvens kalla hand har snarare förstärkt synen på ett parti utan verklig systemkritik.

Lördagsintervjun med Jonas Sjöstedt pekade på att Sjöstedt och V trots allt om motsatsen är till salu. En tröst för de som räds ett nyval eller extra val.Om Jonas Sjöstedt och V börjar göra affärer med en S-MP regering i budgetfrågan försvinner den enda motvikt som idag trots allt finns mot den mittenpolitik som lär vridas alltmer åt höger under kommande mandatperiod.

Vad som väntar tycks vara en minoritetsregering med S-MP som kommer att förvalta alliansens systemskifte. Det är en politisk utveckling som kan förstärka inflytandet från den högra flanken och ge Sverigedemokraterna än mer vind i seglen.

Media:DN123456, Sydsv & Röda Malmö & Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
9 years ago

Lyssnade på lördagsintervjun med Sjöstedt i SR och drar samma slutsats om Sjöstedt beredvillighet att agera stödparti och vilja till affärer.