Tolgfors dolda agenda.

Sven Tolgfors drömmer om fornstora dagar. Den tid då Sverige var en stormakt vid Östersjön 1611-1718. En stormakt som ska delta sida vid sida av Storebror i krig världen över.

Sverige skall införskaffa 15 stycken Black Hawk helikoptrar låter försvarsministern fd vapenvägraren Sven Tolgfors i en debattartikel i Dagens Nyheter. Fast någon debatt är det knappast frågan om. Beslutet är taget och Tolgfors gnuggar händerna. Försvarets materielverk är i slutförhandlingsfasen om det nya helikoptersystemet som kommer att levereras av Sikorsky Aircraft. Tolgfors motiverar inköpet med att det möjliggör en förlängning av den svenska helikopterinsatsen i Afghanistan från 2013 och framåt. Han motiverar svensk försvarspolitik med fortsatt deltagande i Afghanistankriget efter 2013.  När andra länder planerar reträtt vill Tolgfors inte se något slutdatum  i ett krig där Sverige aldrig borde ha deltagit. Hans vision är dessutom fortsatt internationellt deltagande i krig och en anslutning till NATO..

Det faktum att Sverige anskaffar ett helikoptersystem – utan svenska särlösningar – som är väl beprövat, och som redan används av andra länder i internationella insatser möjliggör gemensamma logistik- och underhållslösningar.(DN)

Afghanistan, Libyen och vad kommer härnäst?

Krigen är kostsamma för USA.

Med galopperande budgetunderskott och en krisande ekonomi behöver USA trogna  samarbetspartners för att upprätthålla hegemonin världen över. Krigen kostar och amerikanerna får betala. Nu ska det sparas i välfärden precis som här hemma.  I det läget ser Tolgfors sin chans att närma sig NATO och USA med expressfart. Det handlar inte om några helikoptrar hit eller dit. Planerna är större än så.  Försvarsminister för en blivande stormakt skulle smaka förstås.

Media: AB, Ex, DN1, GPSR

Bloggat: Röda Malmö, JingeUlf Vargek
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 comments for “Tolgfors dolda agenda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.