SVT och DN i samma lag … Valrörelsen i media redan igång.

I Agenda på SVT hade Camilla Kvartoft svårt att dölja sitt förakt gentemot Stefan Löfven. Kanske handlade det om äkta klassförakt mot en statsminister med arbetarklassbakgrund vad vet jag?  Kvartoft använde helt ogenerat sverigedemokraternas agenda och argumentation i sina frågor till statsministern. Det var ett tonläge som även genomsyrade intervjun med Stefan Löfven dagen innan i Aktuellt.  .

Man kan kräva mer av SVT som är ett public service-bolag. Nog hade det gynnat demokratin om även en borgerlig tidning som exempelvis Dagens Nyheter försökte någon form av opartisk nyhetsjournalistik. Att så inte är fallet vet vi sedan länge. Dagens Nyheter har under Alliansens regeringsinnehav i folkmun kallats för regeringsorganet. Det är fö en massiv borgerlig dominans i media. Ledarsidorna i Aftonbladet blir i det sammanhanget ett rop i öknen.

Vi vet från tidigare val att media kan sätta agendan och påverka valutgången. Inte minst alla dessa opinionsunderöskningar som har en tendens att bli självförstärkande.

Personligen bävar jag för valrörelsen. En smutsig sådan ligger framför oss. Den har redan börjat med Alliansföreträdarnas ”utsträckta hand” som vid närmande betraktande inte är något annat än en knuten  näve och en slag i ansiktet på Stefan Löfven.  Hur ska vi annars tolka det faktum att Alliansen stod och trampade i korridoren redo att flytta in i Rosenbad med stöd av  Sverigedemokraterna efter budgetomröstningen  och i samma andetag avkräver av socialdemokraterna att agera lydparti…

Kjell Rautio skriver att ”Det börjar dofta te om alliansen…”:

[…]

Det alternativ de idag ”erbjuder” är att Löfvén ska avgå så att de själva kan regera vidare, men nu med nya budgetregler som gör att deras politik inte kan fällas trots att den får en riksdagsmajoritet mot sig. Det är dessa nya budgetregler de nu vill att ledaren för det större blocket ska ”samarbeta” om.

Hur paradoxalt det än kan låta har DNs nättidning gett artikeln rubriken ”Vi sträcker ut vår hand”. Javisst, men om denna hand är utsträckt så inte är den öppen, snarare hårt knuten…[…]

Media: Arbetet, Expr, AB, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo Lindholm
Tarmo Lindholm
9 years ago

Opinionsmätningarna före valet visar ju tydligt, hur alla Medier låtsades om att Sverige Demokraterna inte hörde till Alliansblocket, vilket vi nu i efterhand har fått erfara med största tydlighet ( om det nu fans några som tvivlade) att det är just så, plus att SD i samma veva blåste sina egna väljare med besked..!