Alliansens förslag om höjd straffsats för bostadsinbrott luktar skämt valfläsk.
Missförstå nu inte. Visst är det lovvärt att sätta strålkastaren på ett brott som bostadsbrott som är ett grovt intrång i den drabbades privata sfär. Problemet är att idag avskrivs de flesta bostadsinbrott utan att någon gärningsman ställts inför rätta.Ytterst få bostadsinbrott klaras upp.
<blockquote>I vårt Sverige ska människor kunna leva i trygghet, utan att behöva oroa sig för våld och hot. Att utsättas för brott är en av de största ofriheterna en människa kan uppleva. Vi vill att människor ska vara trygga i vardagen och att man ska kunna lita på att den som begår brott också straffas för det. Det är grunden för ett bra Sverige som kan bli ännu bättre. Nu vill vi skärpa straffen för bostadsinbrott. Den 1 januari 2016 vill vi införa en helt ny brottsrubricering: inbrottsstöld.(DN)
Vad hjälper hårdare straff om få brott klaras upp! Hårdare straff är knappast avskräckande så länge endast ett fåtal inbrott klaras upp. Inte ökar heller tryggheten av högre straffsats om ingen döms för brottet.
Som Hisingsbo oroar jag mig mer för att komma i vägen för en förlupen kula. Alltför ofta får vi läsa rubriker om nya dödsskjutningar där kriminella gäng skjuter på öppen gata för att hämnas eller skrämmas. Här kunde regeringen göra en insats genom att höja straffet för olaga vapeninnehav. Det skulle få mig att känna mig tryggare när jag åker ner till Backa plan eller har ärende runt Friskväderstorget på Biskopsgården. Även om det vore en schimär.
Problemet är att högre straff för olaga vapeninnehav knappast avskräcker kriminella gängmedlemmar. För att stämma i bäcken och minska rekryteringsbasen krävs helt andra insatser. Det är de ungas otrygghet och bristande framtidstro som måste åtgärdas!
Läs även andra bloggares åsikter om Straff, bostadsinbrott, vapeninnehav, gängkriminalitet, politik
Alliansen har medvetet ökat ekonomiska klyftor och påstår att högre straff ökar tryggheten. Vilket skämt!
I jämlika samhällen ökar tryggheten och brottsligheten är också lägre.