Står fler ministrar på tur?

  En viktigare fråga än Sten Tolgfors avgång som försvarsminister är  om vapenaffären med Saudiarabien nu fortsätter under ny minister.

Regeringen är kollektivt ansvarig för beslut som tas . Tolgfors avgång får inte betyda att locket läggs på.  Granskningen av vapenaffären med Saudiarabien måste fortsätta. Det är en affär som fläckar ner Sveriges rykte. En affär som i grunden handlar om regeringsduglighet .

Att strålkastarljuset på vapenaffären försatt Tolgfors i en jobbig situation   får inte skymma  det faktum  att svenska vapen används för att kränka mänskliga rättigheter och sätta käppar i hjulen för den arabiska våren och demokratiseringen  i området. Regeringen som helhet bär ansvaret för beslut som fattat  och Fredrik Reinfeldt bär ansvaret för vad hans ministrar gör.

Saudiaffären har nu fällt en försvarsminister. Men ansvaret stannar inte där. Varken för politiker eller tjänstemän. Chefen på FOI har ljugit i radio. Både Carl Bildts och Ewa Björlings ansvar bör utredas och diskuteras. Regeringen har vid flera tillfällen fattat beslut i frågan och har ett kollektivt ansvar i frågan.(Anders Lindberg i AB)

Vilken gång i ordningen avsätts/avgår en minister ur Fredrik Reinfeldts ministär. Försvarsminister nummer två med Tolgfors, Littorin  och Christina Husmark-Persson plus två ministrar direkt efter regeringsbildningen 2006 ger sex ministrar som lämnat/tvingats lämna.

Media: AB,1,2,3,4, DN, 1,2,3 ,4, SvD,1,2,3,GPEx,1,2, SR,1,2, Svt,1,2

Andra om  , , , , , ,

Please follow and like us:

  4 comments for “Står fler ministrar på tur?

 1. Bo
  29 mars, 2012 at 17:12

  Jag tycker…

  1. Avslöjandet av hela denna affär tycker jag är fel eftersom det var hemliga uppgifter. Det känns som att Ekot inte vill landets bästa.

  2. Sossedebattörer klappar sig på magen men sanningen är ju att med deras regering skulle det inte blivit annorlunda. Tolgfors avgång hade istället varit S-regerings försvarsminister dito.
  Jag ser inte att det hade sett annorlunda ut.

  3. Medias drev mot Tolgfors och hans närmaste är ju som vanligt vedervärdigt. Liksom med tex Juholt.

  • 29 mars, 2012 at 20:00

   Det är medias uppgift att granska makten. I det här fallet handlar det om oegentligheter som nu ska granskas av KU, åklagare mfl
   Den moderatledda regeringen ansvarar för de beslut som tas och Tolgfors var Reinfeldts ansvar. Det är under den moderatledda regeringen avtal om Svensk medverkan att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien gjordes. Det kan inte lastas socialdmokraterna.
   Media har inget drev mot Tolgfors närmaste. Granskningen av Tolgfors har med hans roll som försvarsminister att göra och gäller en sakfråga. Den typen av granskning måste en makthavare klara. Det hör till demokratin att makten och belsuten granskas. Motsatsen skulle vara ren censur.

Comments are closed.