Spanjorerna har skaffat sig egna Tahrirtorg.

Spanjorerna har skaffat sig sina egna  Tahrir torg.

I flera dagar har protester mot korruption och för ökat medborgarinflytande och transparens  pågått i Spanien . Massiva protester som inte haft något större genomslag i svensk media.

I Spanien trotsade tusentals arga demonstranter på onsdagen myndigheternas förbud och stannade kvar på gatorna, fast beslutna att uttrycka sitt missnöje med landets ekonomiska kris och växande arbetslöshet.(SvD)

Spanska ungdomar ockuperar under parollen ”Democracia Real Ya” (Äkta demokrati nu) sedan några dagar flera torg i Spanien. Demonstranterna kräver bl a ökat medborgarinflytande och transparens och ett slut på korruptionen.

Inför söndagens val har Valkommissionen utlyst ett förbud mot alla demonstrationer. Det är knappast troligt att landets ungdomar hörsammar förbudet.
I Spanien är den ekonomiska krisen obönhörlig med en arbetslöshet på 21% och en ungdomsarbetslöshet på 44,6%. Ungdomarna som kallar sina protester för 15-maj rörelsen manar till strid mot den spanska socialistregeringens krisprogram med krav på arbete, frihet och ett mänskligare samhälle.

Sympatiaktioner genomförs i bl a Göteborg, Amsterdam och London.

Bästa sättet att följa händelseutvecklingen är via  Ustream som sänder live från  Puerta del Sol i Madrid , på Twitter under #Spanishrevolution for outsiders, #spanishrevolution och  twitter-kanal (spansktalande)

Bilder i El Paìs

Bloggat: Röda Linköping, Beelzebjörn, Röda Tidens Gryning, Magnihasa,

Media: Metro, GPHP, SVT, SvD, SDS,Sv Yle, Sydsv,
Svd1
Andra bloggar om  Spanien, Demonstrationer, ProtesterPolitik,Samhälle,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
12 years ago

Du har glömt Sydsvenskan som är den enda svenska tidningen med en medarbetare i Madrid som skrev denna artikel i går, ligger ute nu på nätet:

http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1473572/Akta-demokrati-nu.html

Anton
Anton
12 years ago

¡Viva España!