Ulf Kristersson (m) bryter mot grundlagen.

Ulf Kristersson (M),   som ersatte Christina Husmark-Pehrsson som socialförsäkringsminister vägrar följa riksdagsbeslut.

Enligt vår svenska grundlag är det folkviljan som ska råda. Det betyder att riksdagsbeslut ska åtföljas.

1 kap. Statsskickets grunder

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. RF

Så sen t som 2011 beslutade riksdagen att  de gamla reglerna i sjukförsäkringen ska gälla , när sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.

– Den gamla modellen innebar ändå att väldigt många fick en rimlig prövning, säger Eneroth.

– Den nya innebär att människor ska prövas mot en fiktiv arbetsmarknad. Det har lett till att människor i rehabilitering som kanske jobbar till 70 procent sorteras ut eftersom de anses kunna jobba 100 procent med en annan arbetsuppgift som inte finns. Det är inte acceptabelt. (Svd)

För Ulf Kristersson utgår all makt från just Ulf Kristersson.  Han vägrar att följa riksdagens beslut och säger sig veta bättre. När tar riksdagens tålamod med regeringens upprepade övertramp slut? Närmar sig tidpunkten för en misstroendeomröstning?

Varför Christina Husmark-Persson fick lämna posten som socialförsäkringsminister vet jag inte. Intressant i sammanhanget är att hon   var tydlig med att syftet med ändrade sjukskrivningsregler var att de pengar som sparades på sjuka som utförsäkrades skulle finansiera det jobbskatteavdrag som gav medelklassen lite mer i plånboken.

Lästips Uttalande  från s, mp och v och LO-tidningen om att regeringen måste följa riksdagens beslut

Media: SR, GP, DN, LO-tidningen, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
12 years ago

Bristen på misstroendevotum är intressant, liksom den mycket stillsamma för att inte säga obefintliga opposition som förts.

Vore man lite konspiratoriskt lagd skulle man frestas att misstänka att de båda blocken i realiteten jobbar mot samma mål i fråga om sjukförsäkringen. Grundtipset är att man väntar med misstroendevotum åtminstone till dess att huvudparten av de sjuka utförsäkrats för att vara säker på att komma till ett rent bord.

trackback

[…] om obstruerar Ulf Kristersson riksdagens beslut?, Lena Sommestad om vilka är det som slarvar?, Annarkia om att Ulf Kristersson (m) bryter mot grundlagen, Alliansfritt Sverige om M som förklarar hur […]

trackback

[…] Alliansfritt Sverige – Regeringen lägger hundratals miljoner på privata konsulter.  Annarkia – Ulf Kristersson (m) bryter mot grundlagen.  Ett Hjärta Rött – Den (m)an älskar […]

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Här kan man bevittna den totala okunskap hos en Arrogant Borgar Minister, en Socialförsäkrings Minister till på köpet! En Minister som struntar i Riksdagsbeslut!

Och här är en yttring som gör att jag undrar om han har alla hjärncellerna kvar…??

Citat Ulf Kristersson:

””””– Arbetsmiljön är en underskattad fråga, säger Ulf Kristersson. Historiskt har vi lyckats ganska bra med tunga, smutsiga industrijobb – där är det många som kan jobba ganska mycket längre””””.

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Ulf Kristensson tycker alltså att Fredrik Reinfeldt har rätt om att Pensionsåldern skall höjas till 75 år, även om man har ett tungt och slitsamt Arbete, som resulterar i att det få som orkar ens till 60 år.

Anonym
Anonym
12 years ago

… som sagt, sossarna är inte alls så missnöjda med sjukförsäkringen som man vill ge sken av. Det får väl om inte annat dagens utfall anses bevisa.

Frågan kvarstår dock om partiet håller sina presumtiva väljare för att vara totalt dj-a korkade ?

Anonym
Anonym
12 years ago
Reply to  annarkia

Nä, det var väl detta med att Kristerssons pudel fick duga som ursäkt för ett halvårs obstruktion, man får intryck av att det egentligen mest rör sig om skådespel för massorna.

Nu var ju iofs de tidigare skrivningarna som de båda riksdagsbesluten förespråkade inte så våldsamt mycket mer att hänga i julgranen ur rättsäkerhetssynpunkt, ingen vet ju än idag vad ett s.k. normalt förekommande arbete kan tänkas innebära mer än att dessa tycks vara helt oberoende av konjunkturer, fysiska arbetsgivare, geografi och mojligheter att söka och erhålla.

Anonym
Anonym
12 years ago
Reply to  annarkia

I ett system som byggts upp så att det ska vara nära nog omöjligt att kvalificera sig för någon längre sjukskrivning (socialstyrelsens beslutsstöd för sjukskrivande läkare, landstingsmiljarden, skärpta regler för rätt till sjukpenning, m.m,) blir den bortre gränsen rätt hypotetisk att diskutera, inte sant ?

Jag tror knappast att jag behöver nämna vilka som ordnade ovan uppräknade konstruktioner va ? 🙂