Nog visste (m)an vad man gjorde.


Den moderatledda regeringen var väl medveten om hur sjuka skulle drabbas av förändringarna i sjukförsäkringen. De genomfördes för att finansiera skattesänkningar. Sjuka skulle stå för kalaset.

Christina Husmark-Persson ansvarig minister varnade och så gjorde en rad tunga remissinstanser. Det struntade Reinfeldt och Borg fullständigt i. Det framkommer av en tidigare hemlig promemoria publicerad i Göteborgs Posten idag.

Nog visste de vad de gjorde trots allt tal om reformer som behöver tid att sätta sig och löften om förändringar. Det är synen på människor som präglar de politiska beslutet om hur samhället ska utformas. De gamla moderaterna med sin konservativa människosyn som genomsyras av en misstro mot människor var det som låg bakom beslutet att försämra för sjuka. – De vill ju inget annat än att leva på bidrag var tesen och så spreds myten om fuskande bidragssökande sjuka. En myt som klätts av . Men vad har väl det hjälpt. Sjukförsäkringen ska till varje pris ligga fast. En försäkring alla i dag är fullt medvetna om sviker svårt sjuka när de strandsätts och slängs ut i utanförskap, nollklassade och utförsäkrade. En politiskt beslutad gräns för hur länge vi betraktas som sjuka . En gräns skjuten från höften. Allt för att dra in pengar för att finansiera jobbskatteavdrag där merparten,  runnit ned i de fickor som har mest.

Reinfeldt kommer aldrig någonsin att uppnå någon status av landsfader utan istället bli ihågkommen som den som manipulerat opinionen och som står bakom den reform som tog bort den trygghet varje sjuk människa har rätt att åtnjuta i ett så rikt samhälle som Sverige.

När oppositionen har majoritet för små förändringar som skulle radera bort några av de värsta skavankerna i sjukförsäkringen förhalar alliansminoriteten frågan . Prestigen går före sjuka det är uppenbart.Vad de glömmer är att ett samhälle till syvende och sist värderas efter hur de svaga behandlas  och att de som har ansvaret blir ihågkomna därefter. Konsekvenserna av  beslutet att försämra sjukförsäkringen var känt. Youtubeklippet där alliansen applåderar beslutet i riksdagen kommer att sätta spår. Inte ens en propagandaminister kan motverka att ansiktet blottats och masken fallit. Bakom de nya moderaterna finns och har alltid funnits de gamla moderaterna.

Bloggat: M Moberg, Sebastian,Annika Högberg

Media: SVT, SvD1, GP, SR, DN, SR, DN, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
13 years ago

Nån som är förvånad? Att moderaternas ideologi och människosyn bygger på elitism är ju ingen nyhet. Men uppenbarligen blir det en nyhet för alla de löntagare som röstade fram Alliansregeringen, väljare som är förblindade av egosimens lockelser.

Lars
Lars
13 years ago

Ja,men vi får aldrig glömma att dåvarande Socialminister Christina Husmark Pehrsson som själv deltog i både medier och försvarade sjukförsäkringen att den inte behövde någon större granskning av remissinstanser eftersom den var ”enkelbeskaffad”.Bara för att hon nu träder fram och avslöjar vad hon tidigare sagt och varnat för fritar henne inte på något vis ansvar av detta!Om Nu CHP hade brytt sig överhuvudtaget mer om detta,så hade hon hellre avgått!Så hon har lika mycket ansvar i att människor blivit utförsäkrade och farit mycket illa under den här tiden.

trackback

[…] Peter Högberg2.  Staffan Lindström, Peter Johansson, Johan Westerholm,  Michael Granstedt, Annarkia, Kristian […]