Ship to Gaza fast i Aten.

Propagandan från Israel mot Ship to Gaza har nått himmelska höjder.

Kogödsel ombord ska enligt israelisk militär omvandlas till vapen att användas mot israeliska soldater när de bordar skeppen. Vem, tror på något sådant? Ship to Gaza har inbjudit pressen för att inspektera fartygen och intervjua passagerarna. Ett briljant motdrag för att tysta ryktesspridningen. Frågan är nu om båtarna kommer iväg. Det amerikanska skeppet hotades av kustbevakningen med dragna vapen när de var på väg att lämna hamnen i Aten i eftermiddag. Plötsligt svämmades mitt Twitterflöde över av textmeddelanden om vad som pågick i realtid:

PhilBlackCNN Phil Black

by ibnezra
Under threat of armed boarding, @USBoatToGaza The Audacity of Hope is following Greek Coast Guard back to port. #flotilla2#Gaza
På eftermiddagen kom också beskedet om att  Greklands säkerhetsminister Christos Papoutsis ha klargjort att det är förbjudet för fartyg att lämna landets hamnar, om slutdestinationen är Gaza. Detta ska även gälla för fartyg som seglar under utländsk flagg.

 

Maria-Pia Boethius skriver i ETC:
Igår tackade Israels premiärminister Netanyahu för att aktionen att stoppa Ship to Gaza utsträckts långt utanför Israels gränser och särskilt ville han tacka FN:s Ban Ki-moon, USA, EU och Greklands premiärminister Papandreo. I mina öron låter det som om han förödmjukar dessa stater och ”skvallrar”; bortom offentligheten har Israel fått all den hjälp de kunnat drömma om av FN, EU, USA och Papandreo!
Stämmer det har EUs fördömande av Israels blockad mot Gaza endast varit munväder.  Ord och uppmaningar får aldrig Israel att ändra sin politik genetemot palestinierna.  I Gaza fortgår förtrycket mot instängda palestinier utan att vare sig FN eller EU agerar. Ship to Gaza vars mål är att rikta världens blickar mot en folkrättsvidrig blockad  och ge palestinierna en strimma hopp tycks inte komma längre än till hamnen i Aten.  Frågan är om inte Israel och alla som bistått i försöken att demolera frihetsflottan till sist är de som står som förlorare.

uppdaterat 2 juli

Idag bekräftas uppgifterna från igår om att Ship to Gaza  stoppas i Grekland. Motivet och vem som ligger bakom är uppenbart för de flesta.
Media: SR DN, SVD , Dagen

Lästips

Bloggat: Röda Malmö

Media: AB1, DN12, SvD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
13 years ago

Jag tror att man ska betrakta information selektivt i nuläget. Det finns många intressenter som gärna sprider desinformation, främst med målsättningen att konvojen inte ska avsegla. En del rykten är säkerligen sanna, medans andra är bara luft, halmgubbar. Det är särskilt viktigt när det gäller Israel, landet har sin hasbara och en mängd lydiga fans som gärna deltar i spridandet av fejkad info.

När sedan svenska deltagare twittar om rykten som de hört (kanske planterade rykten) så sprids dessa i raketfart. Din länk till Phil Black gick till Twitter och inte till CNN, det gör den mindre trovärdig. Hur många Mankell finns det inte på Facebook? Det är förstås samma sak med Twitter, vilket inte är ett argument för att CNN skulle vara pålitliga, det är de nämligen inte.

Jag har oxo läst en del av surret, men jag tycker att det verkar vara många gödselspridare som är i farten just nu. VI får hoppas att deltagarna i seglatsen inte blir lurade. Läste bland annat att Israel hade förberett två operationssalar i två krigsfartyg.. 🙂 Hur troligt är det på en skala ?? 🙂

Nää, det är organiserad desinformation som strömmar ut, och i de fall de kommer från kända deltagare på resan så kan det faktiskt bero på att de själva har fått medvetet felaktig info. Alla som skriver om detta borde kanske föra in en Disclaimer: Detta är info som jag fått via Twitter, den kan visserligen vara korrekt, men det är minst lika troligt att den är fejkad av någon som inte vill att hjälpen ska komma fram till Gaza…

trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Annarkia, Borgarmedia: EX, Läs även andra bloggares åsikter om Ship to Gaza, Freedom Flotilla, […]

Jerry
Jerry
13 years ago

Detta är naturligtvis alldeles sant. att blockaden av Gaza är besvärlig för vanliga Gazabor.

Det är alldeles klart VARFÖR Israel infört en sjöblockad mot Gaza.

Det ett propagandanummer är att låta ruinerna efter det israeliska anfallet 2005 stå kvar.

Tänk om Dresden efter bombningen som utfördes mellan den 13 februari och 15 februari 1945 som i historisk forskning karakteriserats som förintelseanfall inte byggt Dresden på nytt.
Vilken sorglig syn, det skulle vara att se alla husruiner i spillror.

Men Dresden är igen Dresden UTAN husruiner, till och med Frauenkirche är återuppbyggt!

Åk Till Libyen och se de monumentala ruiner (ett propagandanummer) som Muammar al-Gaddafi lämnat kvar.

”Audacity of Hope” som eskorterades tillbaks av grekiska kustbevakningen, hade humanitär last till Gazabor – enligt Alice Walker ”The U.S. boat is carrying thousands of letters from people all across the country.”…

Palestinier och deras anhängare säger att havsblockaden av Gaza är olaglig och innebär en kollektiv bestraffning av Gazas 1,5 miljoner invånare. Israel säger att blockaden av Gaza är avsedd att förhindra vapensmuggling till styrande islamiströrelsen Hamas.

Vems påstående är korrekt?

Jinge
13 years ago

Oki!

Snygg bild du har valt.. 🙂

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Jinge

Ja Latuff är pricksäker 🙂

Purrfect
Purrfect
13 years ago

Jag tycker att det är förjävligt och rent ut sagt vidrigt. Den grekiska regeringen ser gärna att omvärlden hjälper dom i den svåra situation som grekerna befinner sig i. Samtidigt förbjuder och förhindrar den grekiska regeringen människor att hjälpa ett annat folk som befinner sig i en ännu värre situation.

Jag undrar varför övriga Europa/världen ska förväntas ställa upp och hjälpa Grekland när Grekland förbjuder människor att hjälpa ett annat folk.

För min del blir det ingen mer semester i Grekland. Grekland är inte värda mina pengar. Jag väljer ett annat land istället 🙂