Klassamhällets nakna ansikte.

Semestertid är en efterlängtad tid med avkoppling, resor, olika aktiviteter  och umgänge för många men inte alla.

Klyftorna ökar i Sverige och det är fler idag som inte har råd med en semesterresa eller som har eget fritidshus än tidigare.  Vad värre är är att det finns familjer som vare sig har råd med nya glasögon   eller näringsrik mat. Klassamhället tar inte semester. För barn vars föräldrar får vända på slantarna för att få mat på bordet kan sommarlovet bli en enda lång väntan på att skolan ska börja igen.

Såväl Rädda Barnen som SCB visar att  barnfattigdomen är ett faktum för många barn .  I 187 kommuner är risken som allra stört att barn kommer att få växa upp i fattigdom.(1)

Alliansfritt Sverige skriver

Statistiska Centralbyrån rapporterar att risken för barnfattigdom ökar i 187 kommuner. De nya siffror som SCB tagit fram visar även att de 30 kommuner med högst andel barn som lever i fattigdom har fått det ännu sämre. Samtidigt har de kommuner med lägst andel utsatta barn fått det ännu bättre. Att de med knappa ekonomiska marginaler får det sämre är i stor utsträckning en direkt effekt av det som så fint heter ”det ska löna sig att arbeta. I klarspråk betyder detta att skillnaden mellan att gå till jobbet och att av någon anledning inte göra det ska vara större. Är du sjuk eller blivit utan arbete ska det svida. För både dig och dina barn.

Med en statsminister som medvetet blundar för det faktum att det existerar barnfattigdom i Sverige lär status quo behållas så länge moderaterna och alliansen  innehar regeringsmakten. Nu väntar vi med spänning på vad Fredrik Reinfeldt kommer att hitta på den här gången för att trolla bort det faktum att det finns fattiga barn i Sverige och att vissa kommuner har det besvärligare än andra. Fakta är också att Sverige ligger sämst till i Norden och kommer på en 22:a plats, efter länder som Polen, Grekland och Estland, när man mäter hur djupt barn tillåts falla under fattigdomsgränsen.

(1) Inom EU räknas en familj som fattig om inkomsten understiger 60 % av medianinkomsten i landet. 
För en ensamstående mamma med ett barn betyder det en maxinkomst med bidrag på ca 14 500 kr i månaden, efter skatt. Maxsumman för en familj med två vuxna och två barn är drygt 23 000 kr.(SR)

Media: GP, SR 1, 2, 3, 4, 5Östran, Norrländska socialdemokraten, AB 1,2, DN 1, SvD 1,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt O. Karlsson
11 years ago

”Det är fler idag som inte har råd med en semesterresa eller som har eget fritidshus än tidigare.”

Så man är fattig om man inte har sommarstuga? Hjälp, var kan jag söka bidrag?