I Sverige riskerar fler barn livslångt utanförskap än i jämförbara länder.

Ökade klyftor har satt spår hos dem som halkat efter.

Unicef pekar ut Sverige som ett av de länder där flest barn tillåts hamna  långt under fattigdomsgränsen (50 % av medianinkomsten).  Sverige hamnar på  plats 22 av 35 undersökta länder och  efter länder som Polen , Grekland och Ungern. Unicef riktar krav mot regeringen för att vidta förebyggande åtgärder  och pekar på vikten av att skolan ger det stöd som behövs för att undvika att barnen hamnar i ett livslångt utanförskap.

Studier visar  på samband mellan fattigdom och t.ex. utbildningsresultat, etablering på arbetsmarknaden, hälsa och trygghet i det egna bostadsområdet. (Rosanna Dinamarca)

De utsatta barnen lever under enorm press dagligen. Det är inte en självklarhet att skolan känner till förhållandena  och med minskad lärartäthet blir de barn som mest behöver det mindre synliga för de vuxna. Många av de här barnen lever under hotet av att tillsammans med sin familj fråntas den enda trygga punkten i tillvaron och tvingas byta skola då familjen vräks från sin bostad.

Av de omkring 34|000 personer som saknade hem i maj i fjol hade 11|300 minderåriga barn, enligt Socialstyrelsen. (DN)

När ska Fredrik Reinfeldt sluta blunda för att barnfattigdom är en realitet. Enligt rapporten från Unicef  finns omkring 150 000 barn som lever i fattigdom . Nu visar Unicef att några av den rika världens allra fattigaste barn lever i Sverige.

I ett rikt land som Sverige ska inte något barn behöva växa upp i fattigdom. Att avskaffa barnfattigdomen handlar om politisk vilja och om prioriteringar.

Lästips:  ”Jag vet vad fattigdom kostar för den som ska bli människa”, Susanna Alakosi i DN

Bloggat: M Moberg, Röda Berget, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments