Valutaunion i upplösning?

Euron på fallrepet och sprickor i demokratin  i EU?


Irland är det enda landet som låter folket ta ställning till EU:s finanspakt i en folkomröstning. Vad nu den omröstningen är värd? När irländarna sa nej till Lissabonfördraget fick de bakläxa och tvingades till en ny röstomgång. Nu förväntas de rösta som makten vill. Ja till finanspakten och fortsatta sparbeting. Är det det som är definitionen på demokrati i dagens EU? Rösta  var så god  men lägg rösten som makten vill. Därmed basta!

Grekerna  är olydiga. De har slutat betala skatt då statens legitimitet är fullständigt urholkad efter nedskärningar, sänkta löner och växande arbetslöshet  i nyliberal anda. Spara sig ur en kris och betala dyrt för att hålla finansmarknaden under armarna och undvika att euron kollapsar är vad som ålagts grekerna från högre ort.

EMU ett gigantiskt politiskt experiment som involverar 300 miljoner människors väl och ve skakar i fogarna. De som  höjde  ett varnade finger och pekade på att en valutaunion med så olikartade ekonomier som EU-ländernas är dömt att misslyckas kallades olyckskorpar, bakåtsträvare eller konspirationsteoretiker. Nu ser det ut som kritikerna får rätt. Valutaunionen byggdes på lös sand och riskera att erodera för att sedan falla ihop .

Lämnar Grekland euron riktas blickarna åt den krisande banksektorn och ekonomin i Spanien, ett betydligt viktigare land för eurons fortlevnad än Grekland. Spanien EU:s fjärde största ekonomi efter Tyskland, Frankrike och Italien är satt i gungning.  Familjer vräks från sina bostäder  i takt med den ökande arbetslösheten. Banksektorn har problem. Stora problem.

Hur allt det här ska sluta kan man bara spekulera om. Ett är säkert och det är till sist kommer även vi i Sverige att påverkas trots att vi står utanför eurosamarbetet. Ett litet exportberoende land kan få betala dyrt när det krisar i vår omvärld. Om Anders Borg och hans gelikar fårfortsatt  fria händer att predika nyliberalismens lov med åtstramning i nedförsbacke kan det sluta riktigt illa.

Media: ab12 dn12345 ekot  svd1234 gp1234 & Dhe

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments