Vad debatten inför valet borde handla om är vilket Sverige vi vill ha. Diskussionen runt pigavdraget är ett stickspår som moderaterna och alliansen startat för att lägga locket på frågor som rör vår välfärd.
I hela Sverige har antalet vårdplatser i Sverige halverats – från drygt 52?000 till knappt 26 000 platser under de senaste 16 åren. I hela OECD har Sverige minst antal vårdplatser i förhållande till folkmängden.
Det går inte i längden, det vet alla som hamnat på sjukhus. Patienter packas ihop och placeras i korridorer och sköljrum och så fort de vaknat ur narkosen åker de ut igen. Patientsäkerheten riskeras, sjukvården behöver pengarna. (AB)
Debatten som följt i spåren på de nya sjukförsäkringsreglerna som lett till utförsäkring av sjuka har gjort det hett om öronen på den moderatledda regeringen. Sydsvenska har låtit GfK undersöka folks inställning utifrån följande fråga :
”Nya regler för sjukskrivning har trätt i kraft. Det finns en bortre tidsgräns för hur länge man kan vara sjukskriven. Är det bra eller dåligt att reglerna har ändrats?”
Svaret är entydigt att det gillar inte folk. Störst skillnad finns mellan hög- och lågavlönade. Fler högavlönade är positiva till regelförändringen än bland lågavlönade. Välfärd har i blivit en plånboksfråga. Har Du inte råd kan det om olyckan är framme få dig att hamna i utanförskap.
Om detta borde debatten handla inte om subventioner av bransch som inte klarar sig utan och som nyttjas av högavlönade. En moderat kampanj om RUT-avdrag som hamnat i ett verkligt stickspår.
Tidigare inlägg: RUT en värdegrundsfråga, När plånboken får styra
Bloggat: Viktor Tullgarn, Peter Andersson, Jinge
DN Svd 1 2 AB 1
Läs även andra bloggares åsikter om RUT, RUT-avdraget, pigavdraget, hushållsnära tjänster, sjukvården, sjukförsäkringsregelrna, politik, samhälle, intressant
[…] Annarkia och […]
[…] inte; Martin Moberg – om det kalla Sverige, Annarkia – om att lägga locket […]
Jag har bloggat en del om detta också och förstår inte varför de RödGröna trots kraftig ledning i opinionsmätning efter opinionsmätning låter Alliansen sätta agendan för valdebatterna. De RödGröna låter sig luras in i löjliga diskussioner om en liten politisk petitess, istället för att ges möjlighet att prata om riktiga frågor, vad de själva har för planer för att motverka arbetslösheten, förbättra den svenska vården och skolan, den svenska vapenexporten, miljöpolitiken, infrastruktursatsningar. Mångmiljardprojekt som gör riktiga skillnader för ”Svensson” istället för sidospår som rör några få promille av befolkningen.
Jag anser att det är en viktig ideologisk diskussion att föra. Problemet handlar om jämlikhet och jämställdhet. Jag anser också som Mona Sahlin att tjänstesektorn kommer att kunna växa för egen maskin.Nu har vi tagit beslut på kongressen att RUTavdraget ska försvinna och jag tror som Sahlin att den privata tjänstebranschen kan komma att växa av egen kraft. Hur människor använder sina pengar är vars och ens ensak och ju fler män och kvinnor, som vid tidig ålder får lära sig att städa – dessto bättre – ur jämställdhetssynpunkt. Städning är ingen kvinnosyssla. Det är en syssla för de lägsta kasten i Indien och för de lägsta samhällsklasserna i Sverige.
Bra utförd professionell städning bör rendera god lön. En (manlig)renhållningsarbetare har idag lön i paritet med en offentliganställd tandläkares.
Det är ett perspektiv som inte fått utrymme i debatten.
Jag glömde att skriva – Bra utförd professionell städning bör rendera god lön OCH goda avtalsenliga arbetsvillkor.