En kampanj om RUT för att lägga locket på.

Vad debatten inför valet borde handla om är vilket Sverige vi vill ha. Diskussionen runt pigavdraget är ett stickspår som moderaterna och alliansen startat för att lägga locket på frågor som rör vår välfärd.

I hela Sverige har antalet vårdplatser i Sverige halverats – från drygt 52?000 till knappt 26 000 platser under de senaste 16 åren. I hela OECD har Sverige minst antal vårdplatser i förhållande till folkmängden.

Det går inte i längden, det vet alla som hamnat på sjukhus. Patienter packas ihop och placeras i korridorer och sköljrum och så fort de vaknat ur narkosen åker de ut igen. Patientsäkerheten riskeras, sjukvården behöver pengarna. (AB)

Debatten som  följt i spåren på de nya sjukförsäkringsreglerna som lett till utförsäkring av sjuka har gjort det hett om öronen på den moderatledda regeringen.  Sydsvenska har låtit GfK undersöka folks inställning utifrån följande fråga :

”Nya regler för sjukskrivning har trätt i kraft. Det finns en bortre tidsgräns för hur länge man kan vara sjukskriven. Är det bra eller dåligt att reglerna har ändrats?”

Svaret är entydigt att det gillar inte folk.  Störst skillnad finns mellan hög- och lågavlönade. Fler högavlönade är positiva till regelförändringen än bland lågavlönade. Välfärd har i blivit en plånboksfråga.  Har Du inte råd kan det om olyckan är framme få dig att hamna i utanförskap.

Om detta borde debatten handla inte om subventioner av bransch som inte klarar sig utan och som nyttjas av högavlönade. En moderat kampanj om RUT-avdrag som hamnat i ett verkligt stickspår.

Tidigare inlägg: RUT en värdegrundsfråga, När plånboken får styra

Bloggat: Viktor Tullgarn, Peter Andersson, Jinge

DN Svd 1 2 AB 1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

6 comments for “En kampanj om RUT för att lägga locket på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.