Dags att sätta ned foten!

Efter avslöjanden om vanvård av gamla vill nu alliansen skärpa uppföljning och kontroll av de privata vårdföretagen. Vad hjälper det? Är det inte istället dags att sätta ned foten och sätta stopp för fortsatt privatisering.

Privatisering i valfrihetens namn är inget annat än en dimridå. Vad är det för valfrihet när gamla tvingas välja mellan Camera och Camera eller Camera och Attendo? Bolag som bärs upp av riskkapitalbolag vars enda ledstjärna  är att maximera vinst  och  effektivisera in absurdum till priset av vanvårdade gamla och nedsliten personal.  Cheferna tjänar miljoner på de äldres och personalens bekostnad.Riskkapitalbolagen tjänar makabert stora vinster när de säljer efter några år. Vinster på upp till 400 procent  har rapporterats.

Nu vill alliansen dessutom tvinga alla kommuner att öppna upp för privata bolag enligt Lagen om valfrihet, LOV. Det gäller såväl äldreboende som hemtjänst. Detta görs trots den senaste tidens vårdskandaler och trots att ett större antal kommuner är tveksamma, eller direkt motsätter sig LOV.

 Regeringen kan tänka sig att tvinga landets kommuner att släppa in fler privata aktörer inom äldreomsorgen, det slog man fast i senaste budgetpropositionen. Och regeringen kommer att kunna driva den linjen, eftersom Sverigedemokraterna bestämt sig för att stödja dem i den här frågan.

– Det ska se ungefär lika ut i hela landet. Får man välja sin äldreomsorg i en del av landet så tycker vi också att man ska få välja sin äldreomsorg i en annan del av landet. Det ska vara jämlikt helt enkelt, säger Per Ramhorn som sitter i riksdagens socialutskott för Sverigedemokraterna. (SR, ekot)

Vad är det för valfrihet? Att välja mellan olika bolag som ska utföra hemtjänst när den verkliga valfriheten handlar om att själv få bestämma vilka tjänster som ska utföras.
Det verkar inte bättre än att den omhuldade valfriheten handlar om att välja mellan bolag som alla erbjuder ett minimum av omhändertagande. Verklig frihet är att känna trygghet och kunna välja vilka tjänster som ska utföras

Samtidigt som hemtjänst och äldreboende privatiseras har regeringen skurit ned kostnaderna för äldrevården trots att antalet åldringar ökar.

 Trots att de gamla svenskarna blir allt fler har vårdplatserna på landets äldreboenden blivit färre. Samhällets kostnader för äldrevården har skurits ner, både i faktiska tal och som andel av BNP. Tanken är att de äldre ska kunna bo kvar hemma med stöd från hemtjänsten. Det kan låta fint, men i går avslöjade Socialstyrelsen att under de senaste nio åren har hemtjänsten i snitt minskat med 1,5 timme per vecka för varje vårdtagare. Det är en minskning på 18 procent. (AB)

Det är naivt att tro att ökad kontroll och uppföljning skulle påverka bolag vars enda ledstjärna är att maximera vinst. Nu är det dags att sätta ned foten och sätta stopp för möjligheten att göra vinst på välfärden och istället skapa verklig valfrihet.

Tidigare inlägg

Högerns Sverige inget föredöme.


Media: ab1, ex, dn12, svd1, sr1, & Jinge   & Jinge & Svensson & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments