Socialdemokraterna nere för räkning?

Än är det för tidigt för alliansens vänner att jubla trots att Socialdemokraterna i SCB:s stora partisympatimätning får    sitt sämsta resultat någonsin.

Socialdemokraterna  får 27.7 procent och är inte längre största parti. Rubrikerna är dock missvisande. Då kristdemokraterna hamnar under fyra procent spärren  skulle alliansen inte få majoritet  om det vore val idag. Nu är troligen det socialdemokratiska partiet större än vad SCB:s undersökning visar.

För det första gjordes den under den period då det stormat rejält runt Håkan Juholt både från media och internat från de som benämns högerfalang.  En falang som har haft svårt att acceptera att vägen fram inte är att röra sig mot mitten och högerut.

För det andra kan nu det socialdemokratiska partiet när stormen börjat bedarra ta tag i de politiska frågorna och skjuta personfrågor åt sidan. Förtroenderådets sammankomst i helgen visar att mycket är på gång.

För det tredje och absolut viktigaste är att det finns en klar majoritet mot privatiseringen i välfärden. Riskkapitalbolagens vanvård av gamla är en skamfläck för Sverige. Här har Håkan Juholt aviserat att kongressbeslutet från 2009 om vinst i välfärden ska rivas upp.  Om socialdemokraterna sätter ned hela foten och sätter stopp för privatiseringen återstår att se. personligen tror jag att det blir någon slags kompromiss  liknande den alliansen själva förespråkar med kontroll och uppföljning plus en annorlunda bolagsform för företag inom välfärden. Det räcker inte på långa vägar!

För det fjärde kan miljöpartiets positionering för att tas upp i en alliansregering efter valet 2014 få konsekvenser. En del kommer troligen att återvända till boet vare sig det nu är tidigare s- eller v-sympatisörer. Schackrandet med flyktingpolitiken genom uppgörelsen med moderaterna ses inte med blida ögon. Fortsätter MP den vägen får miljöpartiet lämna ifrån sig tredjeplatsen till annat parti.

Nu gäller det för S att visa att de kan leverera politiska svar dagens och morgondagens problem och inte bli en svans till moderaterna och bli moderaterna light.

Vad som sedan händer när vänsterpartiet väljer ny/nya partiledare och mejslar ut sin politik återstår att se .

Bloggat: Jinge, M Moberg, Krassman

Medialänkar från M Moberg:   Newsmill, SR 1, 2, 3, SvD 1, 23, DN,1Ex,1,  DagbladetDagens Arena, Ab 1, 2, 3, 4, 5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 comments for “Socialdemokraterna nere för räkning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.