Socialdemokraterna nere för räkning?

Än är det för tidigt för alliansens vänner att jubla trots att Socialdemokraterna i SCB:s stora partisympatimätning får    sitt sämsta resultat någonsin.

Socialdemokraterna  får 27.7 procent och är inte längre största parti. Rubrikerna är dock missvisande. Då kristdemokraterna hamnar under fyra procent spärren  skulle alliansen inte få majoritet  om det vore val idag. Nu är troligen det socialdemokratiska partiet större än vad SCB:s undersökning visar.

För det första gjordes den under den period då det stormat rejält runt Håkan Juholt både från media och internat från de som benämns högerfalang.  En falang som har haft svårt att acceptera att vägen fram inte är att röra sig mot mitten och högerut.

För det andra kan nu det socialdemokratiska partiet när stormen börjat bedarra ta tag i de politiska frågorna och skjuta personfrågor åt sidan. Förtroenderådets sammankomst i helgen visar att mycket är på gång.

För det tredje och absolut viktigaste är att det finns en klar majoritet mot privatiseringen i välfärden. Riskkapitalbolagens vanvård av gamla är en skamfläck för Sverige. Här har Håkan Juholt aviserat att kongressbeslutet från 2009 om vinst i välfärden ska rivas upp.  Om socialdemokraterna sätter ned hela foten och sätter stopp för privatiseringen återstår att se. personligen tror jag att det blir någon slags kompromiss  liknande den alliansen själva förespråkar med kontroll och uppföljning plus en annorlunda bolagsform för företag inom välfärden. Det räcker inte på långa vägar!

För det fjärde kan miljöpartiets positionering för att tas upp i en alliansregering efter valet 2014 få konsekvenser. En del kommer troligen att återvända till boet vare sig det nu är tidigare s- eller v-sympatisörer. Schackrandet med flyktingpolitiken genom uppgörelsen med moderaterna ses inte med blida ögon. Fortsätter MP den vägen får miljöpartiet lämna ifrån sig tredjeplatsen till annat parti.

Nu gäller det för S att visa att de kan leverera politiska svar dagens och morgondagens problem och inte bli en svans till moderaterna och bli moderaterna light.

Vad som sedan händer när vänsterpartiet väljer ny/nya partiledare och mejslar ut sin politik återstår att se .

Bloggat: Jinge, M Moberg, Krassman

Medialänkar från M Moberg:   Newsmill, SR 1, 2, 3, SvD 1, 23, DN,1Ex,1,  DagbladetDagens Arena, Ab 1, 2, 3, 4, 5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Please follow and like us:

  5 comments for “Socialdemokraterna nere för räkning?

 1. Anna-Lena
  7 december, 2011 at 12:55

  Väl skrivet! 27,7 är heller inte så dåligt med tanke på den totalvridna mediabevakning som pågå – och det är tyvärr bara början. Positiva nyheter för S tystas ner eller ges litet utrymme och negativa “nyheter” blåses upp. Kan man välja en negativ rubrik som Aftonbladet t ex gjorde igår igen så gör man. När Reinfeldt och M vägrar att debattera riskkapitalister och vår välfärd skrev de “Juholt får nobben”, men det borde stått “Reinfelst vägrar att debattera” eller Statsministern håller sig undan. Tyvärr köper de flesta det som står i tidningarna, så med tanke på det borde siffran varit under 10.

 2. Stina i Degerfors
  7 december, 2011 at 13:01

  Juholtaren,denna vår tids smålänning och Åsa-Nisse (hans egna ord), utställer i löfte att förse varje skogskotte med tågförbindelse och mobiltelefonmast. Män som väljer att bo i Sareks inland – där de ägnar sig åt fiske, jakt och lyssnar till skogens ljud – skall erhålla skattefinansierad mobiltelefoni/Internet m m medan kvinnor i arbete därmed skall avstå disponibel inkomst (genom finansiering via successiv borttagande av jobbskatteavdrag).

  Palme talade en gång på 70-talets början om “kvinnors rättigheter”. Juholtaren tar nu kvinnors disponibla löner och finansierar skogsmullemäns elektroniska standard.

  Den gubben (S) går vi väljare inte på!

  • 9 december, 2011 at 17:39

   Märklig motsättning Du fabulerar om. Det borde vara en självklarhet att alla har rätt till samhällsservice i Sverige.
   Så här sa Juholt i DN intervjun:

   ” – Jag har besökt flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet. Det är inte rimligt att det i vissa delar av landet finns hur många operatörer som helst att välja på, och i andra delar av landet kan du inte ens använda ditt trygghetslarm.

   Ska alla bolag vara tvungna att erbjuda service överallt?

   – Ja. Man ska kunna erbjuda service till medborgare i hela landet. Det kan inte vara som så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt. Det är alldeles orimligt.”
   Viktig infrastruktur ska fungera för alla i ett modernt samhälle.

Comments are closed.