Bidragsfusk en myt.

Sjukförsäkringsreformen bygger på en enda stor och skär lögn. En lögn som upprepats och gjorts till sanning .

Lögnen som omvandlats till  en myt säger att pengar skulle sparas på sjukförsäkringen då alltför många i själva verket inte var sjuka utan fuskade. Reformer vidtogs för att stävja det som ansågs vara ett överutnyttjande.

Nu visar det sig att så inte alls var fallet. Det har aldrig funnits ett överutnyttjande eller något utbrett fuskande. Sjuka är sjuka punkt slut. Istället är sjuknärvaron mycket hög. 60 procent har gått till jobbet trots att de varit sjuka. De som fuskat utgör 0,04 procent. 0,04 procent av alla utbetalningar har befunnits vara fusk. För den lilla gruppens skull att förändringar gjorts som ställer sjuka på bar backe.

(Dagens Arbete) Björn Johnsson, statsvetare vid Malmö Högskola, kallar regeringens sjukreform för ett stort och farligt experiment.
– De små positiva effekterna måste vägas mot alla de som görs fattiga. Som måste söka socialbidrag, göra sig av med sina hus, bilar och ägodelar.
När Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord ser tillbaka på sjukfuskdebatten beskriver han debattörerna som ”yra höns”.
– Uppgången och nedgången av sjuktalen hade inte ett dugg med fusk att göra.

Trots detta anser Ulf Kristersson, socialförsäkringsministern att sjukföräkringen ska ligga kvar som den är. Trots att sjuka drabbats svårt. Så vad är egentligen motivet bakom förändringen ?

Ilsemarie skriver:

Sanningen är att fusket i sjukförsäkringen är minimalt – samtidigt som socialförsäkringarna ger rekordvinster till statskassan!

Regeringen Reinfeldt har med andra ord tagit pengar från sjuka och arbetslösa och gett dem till friska som har jobb. Pengar som i slutändan rinner ner i arbetsgivarnas fickor då syftet med skattesänkningen är att hämma löneutvecklingen. En omvänd Robin Hood-politik som kostar löntagare och andra ökade avgifter i form av privata försäkringar  nödvändiga för att täcka de nedskärningar i välfärden som blir följden av minskade skatteintäkter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lars-Erick
13 years ago

Jaha ja. Ännu en rapport om detta. Men den lär väl genast falla i glömska.
Liksom det faktum att det var sosseregeringen som påbörjade denna eländiga vandring.
Delvis med hjälp av en FK-direktör som numera jobbar på FRA…

Lars-Erick
13 years ago

Jag skriver en snutt och länkar till dig.