Väntat utfall av valet till kongressen i USA.
Riktigt så illa som opinionsundersökningarna visat gick det nu inte. Demokraterna behåller majoriteten av platserna i kongressens viktigaste kammare senaten. Med presidentens möjlighet att inlägga veto mot förslag som kommer från representanthuset är det viktigt att ha senaten. Om presidenten inlägger ett veto mot ett lagförslag som ska avskaffa den nya sjukvårdsreformen är det senaten som fäller avgörandet. Det kan ge Obama visst handlingsutrymme trots nederlaget i representanthuset.
Kritik mot Obama både från höger och vänster
Ingen kan ha undgått den rörelse som går under namnet Tea Party-rörelsen. En högerpopulistisk rörelse som vill ha minimal inblandning av staten och som sett sjukvårdsreformen som ger miljoner amerikaner tillgång till hyfsad sjukvård som ett hot. En iskall människosyn med starka elitistiska drag som slänger människor som drabbats av arbetslöshet och sjukdom på sophögen. En rörelse som passar på att vrida politiken än mer åt höger i spåren efter finanskrisen.
Från vänster kommer kritik om att inte tillräckligt gjorts för att möta arbetslösheten i finanskrisens spår. Allt för lite har gjorts trots löften om förändring. Under krisen har Obama visat vems sida han står på då banker räddats medan vanliga familjer fått lämna sina hus. Förhoppningarna om förändring har slocknat.
Om två år är det presidentval.
Kan Obama vända opinionen till dess och i så fall hur? Blir det nya säkerhetspolitiska utspel som ska rädda presidenten kvar vid makten? Trupperna i Irak håller på att avvecklas medan amerikansk närvaro i Afghanistan i stället ökar. I Mellanösternkonflikten ser det inte ljust ut och relationerna med Iran har haltat betänkligt. Ett yttre hot är ett klassiskt drag för att sluta leden runt sittande president. Är det vad som väntar?
Media SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 Ex GP
Bloggat Jinge, Röda Malmö
Andra bloggar om usa, barack obama, politik, samhälle, intressant.se