Ur led är partiet kan man säga om det socialdemokratiska partiet.
Ett parti som går helt i otakt med opinionen när de behåller skattesänkningar och privatiserad välfärd istället för att sätta ner foten mot avreglering och vinst i välfärden.
Triangulering med moderaterna och slagsmål i mittenfältet gör att (S) förlorar sina kärnväljare säger Johan Ehenberg och menar att (S) måste byta spår:
Det gäller för S att visa att det är arbetsgivarna, inte politiken, som skapar låglöneutslagning och arbetslöshet. Och det enklaste sättet att visa det är genom att stödja enkla krav som LO drivit.
Det går att förbjuda arbetsgivare att anställa utanför kollektivavtalen. Ta bort ”frivilligheten” som ju bara är ett skydd för utnyttjande.
Det går att förbjuda de offentliga lönedumpningar som kommuner idag gör inom bland annat Bygg med underleverantörernas underleverantörer som utnyttjar EU-medborgare från fattigare länder.
Socialdemokratiska partiet har valt en farlig väg där ideologin suddats ut. För vad? För maktens skull? Tror man att slaget om väljarnas gunst ska avgöras i mittfältet lär vi få se ytterligare en mandatperiod med alliansen vid rodret.Inte bara kärnväljare utan eldsjälar lär fly skeppet och göra som Veronika Engelmann, fd förbundstyrelseledamot för S-studenter, lämna uppdrag och partiet:
Jag hoppades och hoppades att partiet skulle hitta styrkan och modet att stå upp för sina ideal och värderingar, kämpa för frigörelsen av människan. Istället fortsätter man på den redan upptrampade vägen mot mitten, åt höger, medan krympande skaror gräsrötter desperat kämpar ute på gatorna för att övertyga väljarna och försöka vinna valen.
[…]
Jag orkar inte ta kampen mot kapitalismen om det samtidigt innebär en kamp mot mitt eget parti.
Aron Etzler(V) gör en klarsynt analys av det politiska läget i sin bok ”Reinfeldteffekten”. Han menar att (S) gjort en felbedömning då de tagit för givet att opinonen vänt högerut.
Den vanligaste idén om Reinfeldts maktövertagande bygger på ”ökad egoism” i samhället – att det svenska folket gått till höger värderingsmässigt. Fascinerande nog är det närmast tvärtom. I valet 2010 ansåg väljarna i högre grad än tidigare att det är bra med ett socialt skyddsnät, att vi skall ha fortsatt höga skatter och att privatiseringar i välfärden är dåligt.
Ändå vann alliansen om än knappt vid 2010 års riksdagsval. Det trots att de fortsatt med den nyliberala strategin att sänka skatter och privatisera välfärden. Aron Etzlers tes är intressant. Han menar att moderaterna aldrig lyckats vinna valet om sakfrågorna ställts i fokus.
Genom att göra valet till en förtroendeomröstning och ställa person i fokus istället för värderingar och sakpolitik kunde alliansen vinna valet trots att de står för en politik som värderingsmässigt ligger en bra bit till höger om opinionen.
En mycket systematisk berättelse om Reinfeldts motståndare formades. Göran Persson utmålades som trött och pensionsfärdig, bufflig och diktatorisk, en statsminister som tappat kontakten med sitt folk. Reinfeldt porträtterades systematiskt som motsatsen: en ung och ny person som gärna lyssnade på människor ute i verkligheten.
Samma framgångsrika metod fortsatte i nästa valrörelse, där Mona Sahlin porträtterades som slarvig med pengar och oprövad som ledare, medan Reinfeldt stod för ekonomiskt ansvar och erfarenhet. Effekten var mördande. Ledarskapskriserna präglade dessa val i så hög grad att väljarna hade svårt att förknippa Socialdemokraterna med politiska frågor över huvud taget. (DN)
Media har gett den strategin benäget bistånd med alla de förtroendemätningar som duggat allt tätare. Jag har aldrig förstått varför. Först nu trillar tioöringen på plats. Vilken infernalisk strategi! Kampanjen mot Håkan Juholt får ett nytt ljus. Löfven är inte lika lätt att svärta ner. Men han har istället gått i fällan och börjat ligga sked med moderaterna. Är det verkligen så att han och partiledningen tror att det är i mitten och höger om mitten slaget kommer att stå vid 2014 års val?.
Vilket land kommer vi att leva i om nästa regering kommer att bestå av en allians mellan de gamla ärkefienderna S och M?
Illustration: Erik Rune
Media: DN1,2,3,4,5,Dagens Arena,SvD1,2,3,4, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om socialdemokraterna, moderaterna, alliansen, valet2014, Fredirk Reinfeldt, Stefan Löfven, Aron Etzler, Johan Ehrenberg, välfärd, skatter, mittenpolitik, högerpolitik val 2014, #val2014, politik, samhälle