Dom gjorde det …

… la strypsnara runt offentlighetsprincipen.

Drog ner rullgardinen för att slippa granskning. Gärna fler Saudiaffärer bara ingen får reda på det. Är det så de vill ha det, makthavarna där uppe. Det som ingen vet har ingen ont av. Är det det som är strategin?

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet menar att ”Sverige inte kommer att vara sig likt efter förändringen”.

Bakgrunden är den offentlighetsprincip som är så omfattande och unik i Sverige. Den syftar till att garantera en öppenhet i det offentliga Sverige där exempelvis myndigheter ska kunna granskas. Inget ska i princip kunna döljas om det inte fattas ett särskilt beslut om att hemligstämpla dokumentet.(SvD)

Den här gången har strypsnaran dragits åt runt offentlighetsprincipen riktigt hååårt. Handlingar som rör internationellt samarbete, handlingar som rör EU och andra länder kan hemligstämplas. Det bestämde riksdagen i går. Sossar och alliansen i en helig allians bestämde så.
Offentlighetsprincipen, en viktig hörnsten i demokratin har fått sig en rejäl smäll. Det var 70:de gången sekretesstämpeln användes sedan 2009.

Och meddelarfriheten , hur gick det med den?

Tidigare inlägg

Media:SvD1234,AB1, Journalisten,DN12,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments