Socialdemokrater och moderater i armkrok?

Partierna blir allt mer lika och det som avgör valet av parti påverkas allt mindre av politikens innehåll och mer av förtroende.

Triangulering dvs att lägga sig så nära sin motståndare som möjligt men ända göra en egen touch på politiken är en företeelse som de två största partierna moderaterna och socialdemokraterna lagt beslag på. För många framstår därför partierna som förvillande lika varför valet av parti grundas på det förtroende som partiledare och andra partiföreträdare åtnjuter.

Valet av Stefan Löfvén som partiledare för socialdemokraterna var ett strategiskt lyckat val. Han åtnjuter högt förtroende smed sitt förflutna som ordförande i LO:s största fackförbund metall. Fredrik Reinfeldt har fått en farlig motståndare i kampen om väljarnas förtroende. Moderaternas arbetslinje visade sig vara ett luftslott , arbetslösheten ökar och de utförsäkrades skara spär på utanförskapet. Välfärden har offrats för att ge lite mer i plånboken. En börs som alltfler ser krympa då åtstramningar i den generella välfärden ska fyllas upp med egenavgifter och individuella försäkringar.  Det sätter spår i väljaropinionen.  Moderaterna minskar och socialdemokraterna går fram enligt Novus väljarindex som är en sammanvägning där  resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman.

De rödgröna behåller sin majoritet i väljaropinionen. Moderaterna minskning fortsätter och partiet hamnar nu under 29 procent, den lägsta siffran sedan mars 2010.

– Vi tar läget på fortsatt politiskt allvar, säger Kent Persson, nybliven partisekreterare hos Moderaterna. (SR)

Kent Persson , partisekreterare för (m) försöker i ett blogginlägg mana fram bilden av moderaterna som ansvarstagande och jämför Svensk ekonomi med de länder som krisar i Europa.  Han nämner inte det faktum att ekonomin i Sverige var synnerligen stabil då moderaterna tog över rodret.  Välfärden är en av de samhällsområden som får högsta prioritet av väljarkåren och att göra sjuka, arbetslösa och barn  fattigare är knappast ett bevis på ansvarstagande. En ekonomisk politik som går ut på att hålla igen när det krisar har inte visat sig framgångsrik vare sig här hemma eller för länder som Grekland, Irland och Spanien.

Vad sedan socialdemokraterna har att ställa upp med vet vi inte i dagsläget. En del av det som sagts och gjorts ligger i linje med vad moderaterna åstadkommit. Vinst i välfärden gillar uppenbarligen Stefan Löfven och i riksdagen gav socialdemokraterna sitt stöd till alliansen och röstade emot att arbeta för att det sociala protokollet skulle skrivas in i EU:s finanspakt. Samtidigt gör socialdemokraterna gemensam sak med alliansen och håller fast vid  det tyska nedskärningstänkandet  och åtstramningen för att få krisande euroländer på fötter.

Om det är detta som företrädare för det socialdemokratiska partiet kallar för ett modernt parti för framtiden kan man ju fundera över om det blir så stor skillnad om vi efter valet 2014 får ett regeringsskifte.

Media:sr dn svd123 gp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ola Möller, Jinge, Roger […]

trackback

[…] Hitler?,SVT3, DN – Wolodarski – Det som inte fick hända kan vara på väg att ske, annarkia – Socialdemokrater och Moderater i armkrok?, SVD1, DN2, SVT – Expert varnar: Gotland skulle falla på sex timmar, SVT – Clinton: […]