Invasion av Syrien nära?


USA tänker stationera sex hangarfartyg i Asien och släpper satellitbilder över Syrien.

I kväll anländer USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Stockholm. Samtalen kommer   att fokuseras på Syrien. Samtidigt släpper USA satellitbilder över det område varifrån det rapporterats om brutala massakrer på civila

USA släpper satellitbilder över påstådda massgravar
Ska ha använts efter massakern i al-Hula Fotografier som sägs vara bevis för massgravar och attacker mot civila i Syrien lades ut på den amerikanska regeringens hemsida på fredagen. (Svt)

Stämmer uppgifterna om att Syriens president ligger bakom de brutala morden på civila är det tiden att omvärlden agerar. Då krävs mer än fördömanden.

Vad som händer i Syrien är svårt att bedöma då uppgifter om vem som ligger bakom  går isär. Tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet har gjort ett klart ställningstagande och bedömt uppgifterna om Assads ansvar som trovärdiga. Sveriges television  talar om” påstådda massgravar” medan Aftonbladet väljer en annan rubrik:

Beviset: Här är massgravarna
Nya satellitbilderna avslöjar spårens efter regimens massakrer (AB)

Inför USA:s intervention i kriget mellan Irak och Kuwait spreds uppgifter om irakiska soldater som stängt av kuvöser något som senare visade sig vara en propagandalögn.  Den USA-ledda invasionen av Irak motiverades med  att landet hade massförstörelsevapen.  Men det som då var lögn och propaganda är kanske nu dagens sanning. I krig offras ofta sanningen och hur man än vänder och vrider på det är är det i slutänden  alltid civilbefolkningen som får betala det högsta priset. Bara i natt tog sig 400 flyktingar från Syrien till Turkiet.

 Faktum kvarstår att civilbefolkningen får betala priset för den maktkamp som pågår.  Det tycks dessutom som om den maktkampen är ett slags ställföreträdande krig mellan områdets två stormakter, Iran som stöder Assadregimen och Saudiarabien som backar upp oppositionen.

Den arabiska våren har en lång väg att gå innan den omvandlas till sommar. Ett steg i den riktningen är trots allt att Mubarak fd president i Egypten dömts för mord av demonstranter under upproret och får sitta i fängelse livet ut. 


Andra om , , , , , , , ,

1 comment for “Invasion av Syrien nära?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.