Hugo Chávez väcker känslor…

Över hela världen hyllas Hugo Chávez, fd president i Venezuela, efter sin död. Undantagen är USA och Sverige. Nyliberaler vädrar morgonluft och president Obama hoppas på ett samarbete på USA:s villkor.

Hugo Chavez var antiimperialist och stod på de fattigas sida. Han nationaliserade oljeindustrin och använde vinsterna för att bekämpa fattigdom och ge invånarna gratis sjukvård och skola.

Chavez kom till makten i presidentvalet 1998 eftersom en bred allians av olika sociala rörelser hade slutit upp bakom honom. Den venezuelanska vänstern lyckades organisera vanliga människor och dra in dem i politiken på ett helt nytt sätt. Trycket underifrån gjorde att Chavez förblev radikal även när han satt vid makten. Vilket i sin tur gjorde att han fortsatte vinna val efter val.

(…)

Den avgörande förändringen har varit demokratiseringen, att de fattiga fått mer att säga till om. För bara 30 år sedan styrdes nästan hela kontinenten av USA-stödda militärdiktaturer. I dag lever majoriteten av latinamerikanerna i länder som styrs av folkvalda vänsterregeringar. (AB)

Hugo Chavez var en kontroversiell ledare. Förstatligandet av bl a oljeindustrin och anti-amerikamismen skapade fiender samtidigt som han hyllades i Tredje världen . Han gav fattiga ökat inflytande, utrotade analfabetismen och skapade förutsättningar för ett bättre liv för Venezuelas sluminvånare. Samtidigt ändrade han författningen för att ge sig själv mer makt och tillät en ohämmad personkult. Hugo Chávez  väcker starka känslor. Han är älskad av sinaanhängarna och hatad av motståndarna.

I Venezuela sörjer idag de som fått ett bättre liv under Chavez presidentperiod öppet på gatorna.
President Obama:

Venezuela inleder ett nytt kapitel”. USA:s president Barack Obama säger efter beskedet om att president Hugo Chávez är död att USA vill ha ett konstruktivt samarbete med Venezuela i framtiden(SR)

Sveriges demokratiminister Birgitta Ohlsson kommenterar Hugo Chavez död:

”Hugo Chávez symboliserade ofrihet för mig genom att fängsla regimkritiker och tysta kritiska och oppositionella medier”, skriver hon.
Folket i Venezuela är värda politiska ledare som inte utmanar demokratin, som inte urholkar pressfriheten och som inte har diktaturer som Kuba, Vitryssland och Iran som sina förebilder”. (TT/AB)

Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter:

”Venezuela måste få ett tydligt och trovärdigt demokratiskt styre i fasen efter Chavez som precis börjat”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon:

uttrycker sorg över Chávez bortgång samt hyllar hans stöd för fredsprocessen i Colombia och arbetet mot fattigdomen, uppger nyhetsbyrån.(AB)

Vad är egentligen en formell demokrati värd när den reella demokratin inte existerar? Värderar president Obama och den svenska regeringens företrädare den fria marknaden högre än fattigt folks inflytande över sin vardag?

Media:ab12345, dn1234, svd123, sr123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

18 comments for “Hugo Chávez väcker känslor…

  1. Pingback: Statskupp på gång i Venezuela? | Anders Romelsjö på jinge.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.