Sjukvård efter behov, en skola för alla och tåg som kommer i tid….

är ett minne blott.

Privatiseringen blev aldrig den hit som regeringen lockade med. I alla fall inte för brukarna. Äldrevården blev en katastrof i riskkapitalbolagens händer, tågen kommer och går som de vill, elpriset galopperar och sjukvården och skolan har blivit sämre. Inte ens ambulansen kommer med säkerhet när behovet är som störst.

Per Kornhall, undervisningsråd vid Skolverket skriver  i Dagens Nyheter:

Den svenska försämringen i PISA förklaras mest av att våra sämsta elever har blivit sämre. Det beror på att skolans likvärdighetsuppdrag blivit allt mera uppluckrat. Den svenska skolan blir helt enkelt allt mindre en skola för alla och allt mer en skola för dem som har föräldrar med resurser och det i ett allt mer segregerat skolsystem. Detta är något som flera rapporter – senast OECD:s rapport ”School choice and equity” – slår fast. Utvecklingen är en logisk följd av de incitament för skolval som Sverige inför

För riskkapitalbolagen blev det världens hit när de gavs möjlighet att berika sig på våra skattepengar samtidigt som de smet undan från allt vad beskattning heter.

Vinstdriven vård och skola lär fortsätta.De ideologiska skygglapparna sitter för hårt, inte bara hos de borgerliga partierna och Miljöpartiet utan också hos socialdemokraterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Gun Iwarson
Gun Iwarson
12 years ago

Ja jag vill också ha tåg som kommer i tid och en tidtabell, lika sjukvård för alla över hela Sverige. Inte olika i olika landsting, samt sjukvårdspersonal som ser mig (att personalen är till för mig och inte att jag är där för att de ska ha sysselsättning).
Jag vill också att ALLA barn ska ha samma undervisning och få lära sig att läsa, skriva och räkna oavsett föräldrarnas utbildning eller var man bor.
Jag har 9 barnbarn och jag vill att alla ska ha samma start i livet.