Bakom den ekonomiska krisen.

Larmrapporterna avlöser varandra om ekonomier i kris.   Statsskulder som eskalerar, statsobligationer vars värde sjunker och en allt oroligare marknad med bottennotering efter bottennotering på börserna världen över inte bara i Europa.Människor som drabbas talas det mindre om.

Krisen närmar sig de AAA-krediterade starka länderna och hela europrojektet vacklar. Bilder på män och en och annan kvinna med pannorna i djupa bekymmersamma veck kablas ut med rop om ansvar och åtstramning. Dessa ministerrådets proselyter som satts att vakta den nyliberala agendan i Europa. En agenda där inflationen är spöket och arbetslösheten ett mindre problem. Arvingar till monetarismens upphovsman Milton Friedman   hyllar marknaden. Politiker som anser att ansvar är att låta befolkningen i krisdrabbade länder sota  för vad finansmarknaden åstadkommit.  Nya lån, åtstramningar och fler arbetslösa är den medicin som förordas. I förlängningen väntar en gemensam finanspolitik  och allt mindre inflytande för enskilda länder och folken

Den ekonomiska krisen fyller  varje nyhetssändning och skapar rubriker i alla tidningar.  Den sociala och mänskliga kris som följer   i dess spår är det anmärkningsvärt tyst om. Det är vanligt folk som får betala priset för finansmarknadens spekulationer i statsobligationer och jakt på allt  högre vinster och politikers svek.  Fler och fler tvingas sälla sig till de arbetslösas led.   Arbetslösheten sätter spår hos de som drabbas.

Det finns också de som undersökt hur detta fungerar på samhällsnivå. Ett stort forskarlag publicerade i Lancet 2008 en studie där de gått igenom statistik från 16 EU-länder mellan 1970 och 2007. De kom fram till att:

– Ökad självmordsfrekvens är direkt kopplad till ökad arbetslöshet. En ökning av arbetslösheten på 1% ger en ökning av antalet självmord på 0,79%.( Det finns också de som undersökt hur detta fungerar på samhällsnivå. Ett stort forskarlag publicerade i Lancet 2008 en studie där de gått igenom statistik från 16 EU-länder mellan 1970 och 2007. De kom fram till att: – Ökad självmordsfrekvens är direkt kopplad till ökad arbetslöshet. En ökning av arbetslösheten på 1% ger en ökning av antalet självmord på 0,79%. (Åsa Westlund)

Krisen i Europa kommer också att drabba Sverige. Nu stagnerar tillväxten enligt en rapport från OECD också i Sverige.    I Sverige ligger arbetslösheten under genomsnittet i Europa men vi har den högsta ungdomsarbetslösheten trots att det sägs gå bra för den svenska ekonomin. Tittar vi tillbaks på de senaste årens utveckling har  sjuka och  arbetslösa skinnats medan  klyftorna ökat på ett sätt man inte trodde var möjligt.  En omvänd Robin Hodd politik har gjort de bäst  ställda rikare medan de som har minst  fått mindre i plånboken. Det är inte krisens fel att klyftorna i Sverige ökar!

De krisdrabbade länderna inom eurozonen beordras  att spara sig ur krisen á la  Friedmansk nyliberal ekonomisk politik.  Använda bromsen i uppförsbacke är också vad den moderatledda regeringen gör när den enda saliggörande satsningen  för att skapa jobb är att sänka krogmomsen. Avsaknad av aktiv arbetsmarknadspolitik klavbinder arbetslösa i Fasans fas 3.

Bloggat: JingeM Moberg, Svensson, Ilse-Marie, Peter J

Relaterat i media: Svd123Svt, Ab1, Dn


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments