Regeringsskifte i sikte?

Alla kurvor pekar åt samma håll. Uppåt för socialdemokraterna och de rödgröna partierna. Nedåt för moderaterna och alliansen. kanske, kanske det kan bli en växling vid makten 2014.  Vågar man t om hoppas på ett nyval innan dess? Det börjar bli bråttom om   välfärdssamhällets byggstenar ska raseras helt och hållet.

Vi har hört och läst det ett bra tag nu. Den där myten om att vi måste privatisera och betala mer ur egen ficka för äldreomsorg  och dessutom arbeta längre.

I  Svenska Dagbladet skriver PJALom att vi måste prata mindre om välfärden. Han ogillar starkt begreppet.  Det är den generella välfärden den som omfattar alla han vill byta ut.  Vad han förespråkar är köpta tjänster för de som har råd och allmosor och välgörenhet för de svagaste.  Precis det samhälle som generationer före oss sopat under mattan.

 Peje Emilsson  oroar sig  för hur välfärden ska kunna finansieras när 40-talisterna pensionerats. Privatisering och ökad egenfinansiering av äldreomsorgen är enda vägen påstår han. Emilsson är en av de som berikar sig  på en privatiserad äldreomsorg och talar i egen sak

Daniel Ankarloo visar i sin bok Välfärdsmyter, att talet om att privatisering och egenfinansiering av välfärden är just myter. Ett sätt stt skapa uppmärksamhet och beredskap för det systemskifte den moderatledda regeringen är i full färd att genomföra.  Kaj Raving skriver:

Precis den alarmism och avpolitisering av högerpolitiken som Peje Emilsson målar upp berättar Ankarloo om i sin bok. Och syftet med alarmismen och avpolitiseringen är att skapa ett krismedvetande som bereder väg för en helt annan sorts välfärd än den generella välfärd vi har byggt Sverige på. En välfärd baserad på en ”grundtrygghet” som möjligen garanterar att ingen svälter ihjäl medan de som har råd får köpa sig tilläggstjänster för att skapa sig en dräglig tillvaro.

Hur socialdemokraterna ställer sig till fortsatt privatisering av välfärden och möjligheten att göra vinst på våra skattepengar återstår att se.  Är det bara vänsterpartiet som ser att det går att skapa en generell välfärd offentligt finansierad som omfattar alla?

Företagsklimatet försämras

Bloggat: M Moberg, Nemokrati, Kaj Raving

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments