Kommer Le Pen att avgöra valet?

Kommer   den nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy att fortsätta som president efter nästa valomgång med stöd av Le Pen´s sympatisörer. Enligt opinionsundersökningen som kom direkt efter att det visat sig att sittande president  hamnat först på andra plats i första valomgången  blir det inte så.  Frankrike får istället en vänsterregering med Francois Hollande i spetsen om opinionsundersökningen står sig.

Osvuret är bäst. Högerkrafterna är starka i Frankrike.     Marine Le Pen, det högerextrema Front Nationals presidentkandidat  fick runt tjugo procent. 6,5 miljoner röster! När lönerna står stilla, arbetslösheten växer och oron för en stagnerande ekonomi tilltar  har invandrare utsetts som syndabockar. Vi har sett det förut i Europa ändå har människor ingenting lärt. Risken är stor att Sarkozy kommer att försöka plocka röster från   de   om lade sin röst på Le Pen även om han kommer att använda en mer modest och finstämd ton. Högerextremismen skördar framgångar i Frankrike.

Islamofobin riskerar att bita sig fast när människor förlorar fotfästet i en krisande ekonomi. I dokument utifrån visades skrämmande bilder på män, hela tiden massor av män fyllda av hat som öppet visade sin främlingsfientlighet . Den yttersta konsekvensen av den idévärlden har tidigare utövats fullskaligt i Europa och är den värld som Breivik haft som ledstjärna. En idévärld som än en gång kan  få ödesdigra konsekvenser.   Jan Guillou uttrycker det bra i sin krönika med rubriken ”Jimmie Åkesson och SD är på sikt mycket farligare än Breivik”

Lästips: Breiviks idéer delas av många, Blomqvist och Östbetg i Aftonbladet

Media: GP12, DN12345, SvD12345,Ex

Andra om: , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jonna
12 years ago

Det är fruktansvärt oroande och skrämmande att högerextremismen växer så i Europa. Jag blev oerhört illa berörd av den utveckling som programmet visade. Känner att det är hög tid att engagera sig för att hitta vägar att vara en – om än liten – motkraft!