Vågar socialdemokraterna lägga sig skavfötters med moderaterna?

”Socialdemokraterna ligger sked med moderaterna” skriver Katrine Kielos i Aftonbladet. Är det så illa ställt?

Stefan Löfvén och Magdalena Andersson skrev i veckan en debattartikel med rubriken ”Människor har eget ansvar för att bli anställningsbara”.  Den formuleringen  väckte starka känslor och debatt. Min besvikelse var så stor att jag då avstod från att kommentera och delta i diskussionen. En besvikelse över att  socialdemokraterna gör gemensam sak med moderaterna och alliansens vänner . De individualiserar ett strukturproblem. Hur ska man kunna göra sig anställningsbar i ett samhälle där arbetslösheten närmar sig 10 procent och där ungdomsarbetslösheten aldrig tidigare varit så hög som idag? Hur fixar man att göra sig anställningsbar om inga jobb finns? Var finns visionerna om hur nya jobb ska skapas?

  Den moderatledda regeringen har skändligen  misslyckats med sin arbetslinje. De som drabbats av arbetslöshet, Fasans Fas 3,  jobbcoacher som profiterar arbetslösa, lärlingsutbildningar som leder till arbetslöshet  och utförsäkrade vet det bättre än oss  andra som har vår försörjning tryggad.

När Reinfeldt sparkade ut Arkelsten och tog Kent Persson under sina vingar talade också han  om att öka anställningsbarheten hos arbetslösa. På vad sätt fick vi inga besked om. Är det den breddade arbetslinjen Kent Persson talar om  som är svaret på den ökande arbetslösheten? Den arbetslinje som svikit  människor i nöd och inte skapat några nya jobb.

I sin ”linjeartikel”  skriver moderaternas nye partisekreterare Kent Persson att moderaternas utmaning är nu att värna och bredda arbetslinjen. Det ska löna sig bättre att arbeta säger han. Vad  Kent Persson gör är att han fortsätter att sprida myten om den bidragsfuskande arbetslöse och simulerande sjuka trots att utredningar visat att det inte stämmer.   Det är väl ändå inte den myten som ligger bakom Stefan Löfvéns och Magdalena Anderssons tal om anställningsbarhet?  Men varför i så fall betona en sådan självklarhet som att vi alla har eget ansvar för att göra oss anställningsbara i den mån det är möjligt?   Det är detta jag inte får att gå ihop.

—————————————————————-

För övrigt anser jag att   svenska politiker blir alltmer farsartade. En farlig fars då så många är beroende av de förutsättningar som dessa politiker vill och förmår skapa.

Bloggat: Svensson , M Moberg, Kaj Raving, Pepprat rödgrönt

Mer i media: ab ex svt dn12 3,  Arbetarbladet,di, sr, tv4,  di hd,  svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
12 years ago

Fyndig rubrik! Hitintills ser det ut som sossarna föredrar att lägga sig nära moderaterna med om möjligt en viss gradskillnad. Triangulering gav Labour makten tillbaks en gång i England och det är ju det moderaterna gjort när de kallade sig ”nya” …och lånade nyckelord från sossarna.

trackback

[…] Jönsson (s), Tokmoderaten, Kent – En liten helgförbättrare i snöstormen, Annarkia,Högbergs tankar, Martin Mobergs betra…, På Uppstuds och Kommunisternas […]

trackback

[…] annarkia , Thomas Rate this: Share this:TwitterFacebookE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

annarkia
annarkia
12 years ago

Är Kent Persson bekant med kommunalarbetarförbundets erfarenhet och hur de ser på problemen bakom oviljan att tillåta heltid?
-”Kommunal har under lång tid arbetat för att minska det ofrivilliga deltidsarbetet genom avtal med arbetsgivare. Ingenting har hänt och därför behövs en stärkt rätt till heltid i lagen om anställningsskydd för att pressa arbetsgivarna att se över och ändra organisationen.”
http://www.kommunal.se/KommunalSEof/files/060406101445294/Heltid.pdf
/annarkia

trackback

[…] nya partisekreterare, Vänstra stranden om Breivik, Lena Sommestad om en progressiv familjepolitik, Annarkia om S och M skavfötters, Alliansfritt om jobbcoachmisslyckandet, […]

trackback

[…] EU och demokratins framtid, Kaj Raving om välfärdens finansiering, Vänstra stranden om Breivik, Annarkia om S och M skavfötters, Alliansfritt om […]

Nemokrati
12 years ago

Det handlar om att införa en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen. Det är redan uppgjort för länge sen. Och Stefan Löfvén har ju redan tidigare talat om att han ställer sig bakom en sådan. Detta är en upptakt till vad socialförsäkringsutredningen snart (maj 2012) ska presentera. Där har socialmoderaterna gjort upp den gemensamma strategin. Pengarna för att bekämpa arbetslösheten skickas till euron via IMF för att hålla Deutsche Bank skadeslös för deras sämre investeringar i spanska huslån. Även det är Borg och Löfvén eniga om, liksom man är om europakten som innebär ytterligare en stövelklack i nacken på löntagarna i EU – det blir massuppsägningar i offentlig sektor för att klara budgetmålen som europakten innebär och genomföra åtstramningspolitiken som den föreskriver. Magdalena Andersson är nyliber – läs Fokus artikel om henne så förstår man att hon i allt väsentligt är enig Borg och sympatiserar med den neoliberala Chicagoskola som han bekänner sig till.

trackback

[…] – Borg: Viktigt att lösa bankproblem snabbt, annarkia – Vågar socialdemokraterna lägga sig skavfötters med Moderaterna?, DN – Nya sedlarnas utseende avslöjas (min anm: eurosedlar – i svensk tappning), […]

trackback

[…] är väl inte fattiga, är det någon som hört en deltidsarbetslös frånskild trebarnsmorsa, som jobbar  i skolbespisningen […]