Vågar socialdemokraterna lägga sig skavfötters med moderaterna?

”Socialdemokraterna ligger sked med moderaterna” skriver Katrine Kielos i Aftonbladet. Är det så illa ställt?

Stefan Löfvén och Magdalena Andersson skrev i veckan en debattartikel med rubriken ”Människor har eget ansvar för att bli anställningsbara”.  Den formuleringen  väckte starka känslor och debatt. Min besvikelse var så stor att jag då avstod från att kommentera och delta i diskussionen. En besvikelse över att  socialdemokraterna gör gemensam sak med moderaterna och alliansens vänner . De individualiserar ett strukturproblem. Hur ska man kunna göra sig anställningsbar i ett samhälle där arbetslösheten närmar sig 10 procent och där ungdomsarbetslösheten aldrig tidigare varit så hög som idag? Hur fixar man att göra sig anställningsbar om inga jobb finns? Var finns visionerna om hur nya jobb ska skapas?

  Den moderatledda regeringen har skändligen  misslyckats med sin arbetslinje. De som drabbats av arbetslöshet, Fasans Fas 3,  jobbcoacher som profiterar arbetslösa, lärlingsutbildningar som leder till arbetslöshet  och utförsäkrade vet det bättre än oss  andra som har vår försörjning tryggad.

När Reinfeldt sparkade ut Arkelsten och tog Kent Persson under sina vingar talade också han  om att öka anställningsbarheten hos arbetslösa. På vad sätt fick vi inga besked om. Är det den breddade arbetslinjen Kent Persson talar om  som är svaret på den ökande arbetslösheten? Den arbetslinje som svikit  människor i nöd och inte skapat några nya jobb.

I sin ”linjeartikel”  skriver moderaternas nye partisekreterare Kent Persson att moderaternas utmaning är nu att värna och bredda arbetslinjen. Det ska löna sig bättre att arbeta säger han. Vad  Kent Persson gör är att han fortsätter att sprida myten om den bidragsfuskande arbetslöse och simulerande sjuka trots att utredningar visat att det inte stämmer.   Det är väl ändå inte den myten som ligger bakom Stefan Löfvéns och Magdalena Anderssons tal om anställningsbarhet?  Men varför i så fall betona en sådan självklarhet som att vi alla har eget ansvar för att göra oss anställningsbara i den mån det är möjligt?   Det är detta jag inte får att gå ihop.

—————————————————————-

För övrigt anser jag att   svenska politiker blir alltmer farsartade. En farlig fars då så många är beroende av de förutsättningar som dessa politiker vill och förmår skapa.

Bloggat: Svensson , M Moberg, Kaj Raving, Pepprat rödgrönt

Mer i media: ab ex svt dn12 3,  Arbetarbladet,di, sr, tv4,  di hd,  svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

10 comments for “Vågar socialdemokraterna lägga sig skavfötters med moderaterna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.