Rasera förtroende för egen vinnings skull?

Maktkamp och krypskytte från höger fräter sönder det socialdemokratiska partiet.

Igår var det Anders Johanssons sms som snurrade runt i media. Idag är det Jonas Morian. Bägge företrädare för den falang som förordar nyliberala stigar för det socialdemokratiska partiet. Vem är denne Jonas Morian? För de initierade står det klart att han tillhör en högerfalang inom S. Han har ett förflutet som informationschef  för Attendo Care, ett vårdföretag som ägs av riskkapitalister.   Den 14 november deltog han i en paneldiskussion om hur förtroende byggs upp och hur det kan raseras. Arrangör var PR-byrån Prime. Samma byrå som   anlitades av Svenskt Näringsliv    för ett projekt kallat ”Den naturliga tillväxten” med syfte att påverka Socialdemokraternas politik och vrida den åt höger.

Intressant i sammanhanget  är att Carema, vårdbolaget som vanvårdat gamla anlitat pr-byrån Prime för hjälp med krishanteringen.

Vad Anders Johanssons och Jonas Morians krypskytte mot Juholt handlar om är huruvida vinstdrift och privatiseringar inom välfärden ska tillåtas eller inte. Läs mer om bakgrunden hos Daniel Wolski, ” Är vi för eller mot? Fråga Stockholms Län,  Anders Johansson.”

Ilsemarie reder ut bakgrunden hos några av paneldeltagarna hos Prime den 14 november,Hur förtroendet raseras på rödvinsmingel hos Prime.

Jan-Inge Flücht skriver  om Jonas Morian ledande i anti-Juholtsklubben.

Bengt Silverstrand skriver , Dambergs vapendragare angivare i skandalerna kring Juholt.

Till sist en fråga. Är det så att det är källorna som närde Aftonbladets drev mot Håkan Juholt som nu träder fram?  En öppen diskussion om politikens inriktning i det nya partiprogram som ska arbetas fram  ger näring och lyfter  medan det  skyttegravskrig som nu pågår klipper vingar och fungerar som sänke.

Media: ex123 ab123 sr dn12 svd vf

Läs även andra bloggares åsikter om  , , , ,,


Please follow and like us:

  9 comments for “Rasera förtroende för egen vinnings skull?

 1. 17 november, 2011 at 19:36

  Hej Annarkia,

  Nej, mitt blogginlägg och de intervjuer jag gett efter det handlar inte om krypskytte, att vilja ska socialdemokratin eller att gynna mig själv. Det handlar om omsorg om det socialdemokratiska parti jag varit troget i över 25 år. Men jag är djupt orolig över utvecklingen i partiet. Jag ser inte hur vi ska kunna vända den negativa trenden, återvinna väljarnas förtroende och kunna vinna valet 2014 med den nuvarande ledningen. Juholt verkar helt enkelt inte ha vad som krävs. Jag har utvecklat detta resonemang mer på min blogg, se länk ovan. Jag har också skrivit ett längre svar på Ilse-Maries inlägg som du länkar till.

  Med hopp om en konstruktiv diskussion – utan glåpord, misstänkliggöranden och konspirationsteorier.

  • 17 november, 2011 at 22:10

   Är det inte så att Du och Håkan Juholt har olika syn på vinstdrift och privatisering av välfärden?

   • 18 november, 2011 at 08:33

    Kanske. Det är ärligt talat lite svårt att veta med honom, eftersom han ger olika besked hela tiden. Lyssna gärna noga på Ekots lördagsintervju, där han verkar byta uppfattning under pågående sändning. I grunden är dock min uppfattning inte särskilt kontroversiell: jag vill att medborgarna ska kunna ha fler alternativ att välja bland inom vård och omsorg än den som sker i kommunens och landstingets regi. Jag vill också att personal ska ha flera olika arbetsgivare att välja mellan. Exakt hur detta sedan ska ska organiseras; med konkurrensutsättning, entreprenader, LOV eller LOU – det kan man förstås diskutera.

    • 18 november, 2011 at 15:56

     Tack för ditt svar. Vad Håkan Juholt gör eller inte gör är något som borde diskuteras direkt med honom. Tror inte han läser min blogg och kan då inte heller gå i svaromål.

  • 18 november, 2011 at 00:16

   Din avslutande mening gör mig något konfunderad. Jag väljer att tolka dina avslutande ord som att Du inte har för avsikt att använda den sortens argumentationsteknik. Bra! Det är ett sätt att argumentera jag starkt ogillar. (se kommentarsreglerna punkt 2, länk finns under menyn ovan)

   • 18 november, 2011 at 08:39

    Jag syftar på kommentararer som “förordar nyliberala stigar”, “han tillhör en högerfalang”, “krypskytte”, “källorna som närde Aftonbladets drev” etc. Det vore trevligt om vi kunde diskutera politik sakligt, utan att kasta sådana anklagelser i ansiktet på varandra.

    • 18 november, 2011 at 15:53

     Inom det socialdemokratiska partiet finns mer än en strömning och har så funnits under lång tid. Det är inget konstigt med det. S är ett stort parti även om opinionssiffrorna dalat något. Höger och vänster är etablerade begrepp inom den politiska sfären. Höger och vänster används numera även för att beteckna olika åsiktsinriktningar inom ett parti. Förorda nyliberala stigar gör den som förespråkar större inflytande för marknaden , något du ju också tillstår att du gör .Höger och nyliberal är med andra inga skällsord, glåpord eller förklenande omdömen endast konstaterande utifrån den tolkning av föreliggande fakta som jag gör.
     Krypskytte är ett passande ordval för att beskriva det som nu sker. Vad ska man annars kalla det för när man som Du ställer avgångskrav på en partiledare via en blogg och media. Det är möjligt att det är en slump men faktum är att sådana rubriker som Du och Anders Johansson skapat vrider bort fokus från en viktig diskussion om äldrevården efter vad som avslöjats om den vanvård av gamla som förekommit på Carema bl a.
     Vad det gäller källor som närde Aftonbladets drev är det tidningen själv som hänvisat till sådana. Märk att jag ställer en fråga om det är de källorna som nu träder fram.

  • anita
   18 november, 2011 at 21:29

   Jonas, då skulle jag vilja att du ger namn på någon som “har vad som krävs”.

   Menar du på fullaste allvar att det är konstruktivt att begära någons avgång bara för att DU SJÄLV är missnöjd? Har du aldrig tänkt tanken att du kanske får lov att acceptera ett demokratiskt val? Det du ägnar dig åt blir otroligt kontraproduktivt för det socialdemokratiska partiet. Vad är viktigast, att du får som du vill eller att du accepterar spelreglerna?

Comments are closed.