Prickskytte öppnar dörren för alliansen.

Vart socialdemokratin är på väg är inte lätt att se.  Inre stridigheter med SMS-anfall via media  när opinionssiffrorna vänder och en stor viktig fråga som konsekvenserna av privatiseringen av äldrevården  diskuteras verkar vara rena rama krigsförklaringen till inte bar Håkan Juholt som partiledare utan också den inriktning Juholt pekat ut.

Sossehögern i Stockholm med omnejd är uppenbarligen  inte nöjd  förrän en av deras kandidater får tillträde till posten som partiledare. Fortsätter det på den här vägen blir det snart öppet mål för alliansen och en promenadseger vid nästa val.

Håkan Juholt fick kritik för att ha varit för vag när det gäller synen på att göra vinst inom vård och omsorg. Vad Juholt sagt är att

 Vi vill ändra lagstiftningen så att pengarna till välfärden kommer välfärden till del. Vi kan ­göra som i Norge, där offentliga­ bidrag till privatdrivna skolor villkoras­ med att de helt och hållet används­ i verksamheten. Brott mot detta kan leda till krav på återbetalning. Ett annat sätt är att göra som i Nederländerna,­ där sjukhus ­inte får ­bedrivas i organisations­former som ­syftar till vinst .

Tydligare än så kan det inte bli.  Vill Stockholms högersossar att de vinster privata aktörer gör i vård skola och omsorg är deras egen ensak. Skandalerna runt Carema borde ha stämt till eftertanke och funderingar om vad privatiseringen haft i släptåg.  Vi har haft en fungerande system med vård, skola och omsorg i offentlig regi som nu bryts ned på grund av privatiseringar och nedskärningar.

Nu lämnas walkover till den moderatledda regeringen i frågan om äldreomsorgen. Lite plåster på såren  kan hjälpa kortsiktigt men gör inget åt det systemfel som ligger bakom. Glöm inte att sittande regering inte brytt sig om alla de klagomål som riktats mot företag som Carema. Inte förrän nu då  media lyfte frågan reagerar Anders Borg  och ansvariga ministrar som skyller på bristande civilkurage och dålig kommunal kontroll. Anbudsförfarandet, vinstmaximering  och det som öppnat dörren-privatiseringen talas det tyst om. Allt medan företrädare för  Sveriges största oppositionsparti sitter i sandlådan och orsakar grus i maskineriet.

Bloggat: Beelzebjörn, Jinge

Media: ab1,234 svd123456sr, svt, ex12, dn123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

11 comments for “Prickskytte öppnar dörren för alliansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.