Prickskytte öppnar dörren för alliansen.

Vart socialdemokratin är på väg är inte lätt att se.  Inre stridigheter med SMS-anfall via media  när opinionssiffrorna vänder och en stor viktig fråga som konsekvenserna av privatiseringen av äldrevården  diskuteras verkar vara rena rama krigsförklaringen till inte bar Håkan Juholt som partiledare utan också den inriktning Juholt pekat ut.

Sossehögern i Stockholm med omnejd är uppenbarligen  inte nöjd  förrän en av deras kandidater får tillträde till posten som partiledare. Fortsätter det på den här vägen blir det snart öppet mål för alliansen och en promenadseger vid nästa val.

Håkan Juholt fick kritik för att ha varit för vag när det gäller synen på att göra vinst inom vård och omsorg. Vad Juholt sagt är att

 Vi vill ändra lagstiftningen så att pengarna till välfärden kommer välfärden till del. Vi kan ­göra som i Norge, där offentliga­ bidrag till privatdrivna skolor villkoras­ med att de helt och hållet används­ i verksamheten. Brott mot detta kan leda till krav på återbetalning. Ett annat sätt är att göra som i Nederländerna,­ där sjukhus ­inte får ­bedrivas i organisations­former som ­syftar till vinst .

Tydligare än så kan det inte bli.  Vill Stockholms högersossar att de vinster privata aktörer gör i vård skola och omsorg är deras egen ensak. Skandalerna runt Carema borde ha stämt till eftertanke och funderingar om vad privatiseringen haft i släptåg.  Vi har haft en fungerande system med vård, skola och omsorg i offentlig regi som nu bryts ned på grund av privatiseringar och nedskärningar.

Nu lämnas walkover till den moderatledda regeringen i frågan om äldreomsorgen. Lite plåster på såren  kan hjälpa kortsiktigt men gör inget åt det systemfel som ligger bakom. Glöm inte att sittande regering inte brytt sig om alla de klagomål som riktats mot företag som Carema. Inte förrän nu då  media lyfte frågan reagerar Anders Borg  och ansvariga ministrar som skyller på bristande civilkurage och dålig kommunal kontroll. Anbudsförfarandet, vinstmaximering  och det som öppnat dörren-privatiseringen talas det tyst om. Allt medan företrädare för  Sveriges största oppositionsparti sitter i sandlådan och orsakar grus i maskineriet.

Bloggat: Beelzebjörn, Jinge

Media: ab1,234 svd123456sr, svt, ex12, dn123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Karpstryparn
Karpstryparn
12 years ago

Juholt är körd……….IGEN!

Joanna
Joanna
12 years ago

Varför (S) inte kan ägna sig åt en öppen och ärlig debatt om åsiktsskillnader istället för att läcka till media är obegripligt.

NH
NH
12 years ago
Reply to  Joanna

Kanske är S så toppstyrt att det inte går att ha en debatt utan att bli placerad i fack som alliansmedarbetare, rasist eller kommunist.

Lasse E
Lasse E
12 years ago

En god sak har SMS-affären fört med sig, nu vet vi var det tidigare drevet mot Juholt kom från början.

Ella
Ella
12 years ago

Tror att det marknadströtta folket tycker att Håkan Juholt kommer som en frisk och löftesrik vårvind. Vass i debatterna är han också.

Anders Nilsson
12 years ago

Jag tror att så länge vi talar om en välfärdssektor som till 89% ägs och drivs av ett offentligt monopol för ”privatiserad” så kommer vi, (s), att ha problem. Oavsett om det skickas sms eller inte. Vi saknar trovärdighet helt enkelt, och jag upplever en värld där väljarna idiotförklaras, de är lurade, media är emot oss, partiets frågor skall avhandlas inom lyckta dörrar, alliansen stjäl vår politik och vår historia etc. I den världen är ett sms fullständigt oförargligt, men möjligen symptomatiskt. Att chefredaktören för vår viktigaste idétidskrift uppmanar till mera populism är kanske en provokation, men när partiets ledning anammar det så betyder det kris med stora bokstäver. Att sms-a om denna populism är snarare en välgärning än ett knivhugg. Vi måste en gång för alla kvitta oss med uppfattningen att väljare/medborgarna är idioter som inte föstår sitt eget bästa.

John Johanson
12 years ago

”Tydligare än så kan det inte bli”
Skriver du om (S) inställning till vinst inom t.ex. skola.

Jag är nog trög, för jag fattar likförbaskat inte. Fast jag lyssnat på Ekots lördagsintervju.

Aktiebolag skall få driva skola men inte ta ut någon vinst?

Men om det är ett riskkapitalbolag ska dom inte få driva skola alls!? Vad skiljer ett riskkapitalbolag från ett ”vanlig” aktiebolag?

Vem vill satsa pengar i ett AB som aldrig kan ta ut någon vinst?

JohJoh
12 years ago
Reply to  annarkia

Tack för svar.
Länken hjälpte mig att förstå bakgrunden men inte vad (S) står för idag.
Men poängen är kanske just det att det inte är spikat i dagsläget?

trackback

[…] Bo Widegren om borgerliga media, Sebastians tankar – citatfrossa, Annarkia om priskskyttet inom S, Jinge om Morian, Martin Moberg om de sjuka försärkingen, […]